Продаж чиновникам Донеччини старого обладнання за ціною нового: деталі корупційної справи

На недобросовісного підрядника чекатиме суд: у чому суть справи? 

Продаж чиновникам Донеччини старого обладнання за ціною нового: деталі корупційної справи / ілюстративний колаж

На Донеччині Спеціалізована екологічна прокуратура завершила досудове розслідування стосовно посадової особи, яка обвинувачується у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах, та внесенні до офіційного документу завідомо неправдивих відомостей. 

Так, у липні 2017 року між комунальним підприємством та приватним товариством укладено договір про закупівлю нової мобільної установки з переробки люмінесцентних та енергозберігаючих ламп загальною вартістю 31,8 млн грн.

Проте директор товариства склав та підписав завідомо неправдивий документ, а саме акт прийому-передачі зазначеного обладнання, достовірно знаючи, що воно не нове, а використовувалось попереднім власником з 2013 року.

Неправомірні дії підозрюваного призвели до безпідставного перерахування з обласного бюджету на його рахунок 16,5 млн грн.

Максимальне покарання за санкціями статей — позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Передісторія злочину 

Зазначимо, у Єдиному державному реєстрі судових рішень зберігаються ухвали щодо справи з таким змістом, що розслідувалася ще у 2017—2018 роках. Тоді було встановлено, що представниками комунального підприємства «Донецький регіональний центр поводження з відходами» було придбано у фірми «Топік ЮА» як нову мобільну установку для переробки люмінесцентних та енергозберігаючих ламп «System Herborn» німецького виробництва, яка фактично не є новою та раніше використовувалася за призначенням на території України.

До речі, тендер із закупівлі цієї мобільної установки став єдиним для «Топік ЮА» — після цього фірма більше не брала участі в держзакупівлях. Керівником фірми, згідно з відкритими реєстрами, є Олександр Степура. 

З 2014 року «Донецький регіональний центр поводження з відходами» очолює Олександр Грубич. Комунальне підприємство афілійоване з Департаментом екології та природних ресурсів Донецької ОДА. Раніше КП очолював чинний глава департаменту Сергій Натрус.

У січні 2022 року Спеціалізована екологічна прокуратура спрямувала до Краматорського міського суду обвинувальний акт щодо Грубича за фактом неналежного виконання своїх службових обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам. Як йшлося у пресрелізі на той час, під час отримання мобільної установки службовець нібито не перевірив її фактичний стан та підписав акт прийому-передачі майна без зауважень до його якості. На підставі чого бухгалтерія підприємства сплатила постачальнику обумовлену суму.

Наразі, як бачимо, про участь чиновника у корупційній схемі не йдеться. І в суді відповідатиме недобросовісний підрядник. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev