В окупованих рашистами містах Донбасу піаряться на гуманітарці: роздають їжу для відео, після зйомок — забирають

Відколи російські війська зайшли на окуповані території, оголосили, що допомагатимуть населенню з продуктами, ліками та водою. Однак якщо останніх двох ресурсів у окупантів немає через розтрощену інфраструктуру та байдужість до людей, то їжі у них достатньо. Щоправда, отримують її люди за принципом «подарунок — віддарунок».

В окупованих рашистами містах Донбасу «піаряться» на гуманітарці: роздають їжу для відео, після зйомок — забирають

Розповіддю про те, як окупанти діляться гуманітаркою, поділились в одній із місцевих спільнот «Луганщина оперативна». Чоловік з окупованої території розповів, що зазвичай процедура видачі гуманітарної їжі співпадає з датами, коли потрібно відзняти відео про вдячність людей рашистам.

«Привезли на другу школу вантажівку з гуманітаркою. Змусили місцевих розвантажувати її, запустили дрон, який це все знімає. Люди радіють, бо їжа, ура. Як тільки закінчили — дрон сів, а водій каже: тягніть усе назад, складайте. Після того уся їжа поїхала в “рубік”, — розповідає місцевий.

Вода за гроші, або зйомки для багатих: як вода продається, а на камеру — дарується

Нерідко ця ж схема дієва навіть із найбільш цінним ресурсом — водою. У Маріуполі таким чином окупанти тоннами літрів «дарували» людям воду, але забирали пляшки на пропускному пункті. Місцева жителька Алла, яка й нині перебуває під окупацією, розповідає, що людям доводилося воду викуповувати за гроші або особисті речі.

«Це почалося через місяць після окупації десь. Нам завозили гуманітарну допомогу, мали бути сухпайки й вода. Давали тільки воду, але як: підходиш до військового, він віддає тобі 5 літрів води. Вода хороша, прозора, чиста — ну, нова, з магазину, не набрана десь незрозуміло де. Повертаєшся з нею, щоб йти додому, в тебе зупиняють інші військові й кажуть, що треба або заплатити, або залишити тут воду. То брали грошима (гривнями, тоді ще не було таких обмінників, все брали гривнями), хтось віддавав прикрасами. Я дуже попросилась, то мені віддали за 200 гривень тоді баклажку. Але тоді вже гривні погано ходили, все почали змінювати на рублі, тому невелика ціна, думаю», — зізнається Алла.

Біля машини — видають, через 10 метрів — забирають: як на окупованих територіях отримують рашистську гуманітарку

Журналістам «Вчасно» мешканець Сєверодонецька Володимир Барсуков розповідає: така «схема» із гуманітаркою не нова, її часто практикують на всіх окупованих територіях. Його рідня в Севєрі за такими «нормами» жила понад два місяці, допоки їх не вдалося вивезти на підконтрольну Україні територію.

«Ситуація така: ви приїжджаєте в центр, де роздають гуманітарку. Стоїте там разом з 100-120 людьми (раніше було більше рази в три, але потім усі зрозуміли, в чому “прикол” і більше не ходять). Заїжджає машина. Ви всі думаєте про те, як вам будуть віддавати купу харчів, і таке воно і є: рашисти показують повний пакет із консервами, хлібом, олією, колись навіть шоколад чи цукерки були, м’ясо законсервоване — одним словом, “запакована” гуманітарка красиво. Отримуєш її, проходиш метрів 20 — і тебе зупиняє дружок того хлопця з машини, який каже: зачекай тут, зараз підійдуть. Реально підходять. Забирають половину гуманітарки. Моїй мамі дали такий пакет, вона рада. А потім прийшов хлопчик зі зброєю й забрав олію, м’ясо, тобто консерви. В результаті вона прийшла додому заплакана з хлібом, якимсь рідким паштетом, наче якимись крупами, але то не точно. А оті всі цукерки, згущонку, щось їстівне, макарони, до речі — все забрали», — розповів журналістам Володимир.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev