Страховий захист переселенців: як отримати виплати?

На які страхові виплати можуть розраховувати ВПО?  

Фото з відкритих джерел

З початку військової агресії Фонд соціального страхування України нарахував напряму вже понад 19,5 млн гривень лікарняних і декретних для евакуйованих працівників.

З метою захисту прав внутрішньо переміщених осіб було спрощено процедуру отримання коштів. Так, якщо працівник евакуювався із зони бойових дій і роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок за його лікарняним через війну, для отримання допомоги достатньо звернутись у відділення Фонду з документами, що посвідчують особу, лікарняним (витяг е-лікарняного можна миттєво зробити онлайн) та довідкою ВПО.

Також Фонд соціального страхування України призначає і виплачує допомоги напряму застрахованим особам, які не змінювали місце свого проживання, однак чиї роботодавці знаходяться на тимчасово окупованій території, не можуть гарантувати виплату працівнику отриманих від Фонду коштів. Процедура призначення виплат таким працівникам така ж сама, як і для внутрішньо переміщених осіб, однак довідка ВПО не подається.

Крім того, передбачено можливість отримання допомоги від Фонду в разі евакуації працівника за кордон. 

Для цього необхідно звернутись до місцевого лікаря у країні, де ви перебуваєте, та отримати документальне підтвердження факту тимчасової непрацездатності. Фахівці Міністерства охорони здоров’я України спростили процедуру — тож лікар в Україні зможе створити для вас медичний висновок дистанційно, на підставі іноземної виписки чи довідки із зазначеним діагнозом. Після створення медвисновку е-лікарняний сформується автоматично для всіх працевлаштованих — такий створений без особистого прийому лікарняний є підставою для отримання допомоги від Фонду соціального страхування України.

Для отримання допомоги роботодавець працівника, який знаходиться за кордоном, має опрацювати е-лікарняний, сформувати за ним заяву-розрахунок і подати її до Фонду на оплату. Саме від дати прийняття такої заяви залежить строк виплати допомоги, слідкувати за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund.

Можливість створити медвисновок дистанційно діє для таких категорій непрацездатності:

  • захворювання або травма загального характеру;
  • догляд за хворою дитиною;
  • вагітність та пологи;
  • ортопедичне протезування.

У період воєнного стану працівниці, у яких настає відпустка у зв’язку із вагітністю та пологами, мають право на отримання допомоги від Фонду, навіть у разі призупинення з нею трудового договору. Роботодавець не може відмовити у наданні цієї відпустки, тож після настання 30 тижня вагітності і формування відповідного лікарняного роботодавець має призначити допомогу по вагітності та пологах за кошти Фонду за стандартною процедурою.

З питань надання роз`яснень та отримання виплат фахівці управління та його відділень знаходяться на постійному зв`язку за телефонами гарячих ліній: https://bit.ly/3pS4RFZ

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev