“У мене квартира-кабріолет”: маріупольці виживають без стін у квартирах і зі снарядами в фундаменті, але з новими батареями

Росія продовжує брехати про покращення умов життя на окупованих територіях, але псує життя навіть у рамках “великого окупантського ремонту”. 

“Звільнений” Маріуполь та решта Донбасу вимушені переживати “покращення” від окупантів. Ті початий ремонт з літа ремонт не завершили, проте вже вирішили подати у квартири маріупольців воду – нібито для опалення. На практиці ж виходить, що для затоплення квартир, оскільки саме до таких наслідків призвело невдале “покращення опалювальної системи”. 

У Маріуполі радіють поставленим батареям і закривають очі на дірки у стінах

На проспекті Металургів у Маріуполі ще 8 листопада рашисти провалили ремонт, який “фінансується” з псевдобюджету «ЛДНР». Зокрема, підписники показали фото опалювальної системи, яку провели російські робочі в одній з квартир. Її облаштували поверх дірки в стіні від прильоту снаряда. 

Лілія, яка нині живе в Маріуполі, теж підтверджує недолугість російських робочих. У її квартирі снарядом вибило стіну. Робити ремонт або хоча б забивати отвір рашисти відмовилися, зате у рамках “великого ремонту після звільнення” встановили у квартирі нові батареї. Щоправда, ні опалення досі немає, ні стіни – і, як відповіли мешканцям дому самі рашисти, “якщо вони самі не почнуть “чухатися” – нічого й не буде”. 

“Ремонтом займається один підрядник, але різні бригади. І вони сказали, що ремонт стін всередині квартири не входить у розрахунок і їхню оплату, тому їхнє діло – поставить батареї, і все. Займаються вони тільки своїми дірками в ж*пі”, – обурюється Лілія. 

Анна Бороденко розповідає, що нещодавно розмовляла зі своєю кумою, яка зараз живе в Маріуполі. Зізнається: її дивує те, що люди взагалі не бачать провини росії у всьому, що з ними трапилося. 

“Кума дзвонить мені й хвалиться, що живе в іллічівських будинках на східному. В неї батареї вже поміняли, така щаслива. Кажу: “а вікна?”. І вона каже: “у них там людей не вистачає, потім поставлять вікна, а скоро опалення підключать”. Вікон зараз немає у всій квартирі. А те, що незадовго до 24-го вони меблі купили, і ремонт у квартирі був, мовчить. Я шокована. Напевно, люди якимось іншим повітрям дихали”, – обурюється Анна.

Рашисти провалили розмінування Маріуполя: на мостах і в житлових кварталах підриваються люди

З початку місяця у Маріуполі на мінах підірвались уже троє осіб. З них офіційно визнаний лише один – який стався 9 листопада. Чоловік, який підірвався біля ринку, не вижив. 

А на будинку поблизу Маріупольського драматичного театру віднедавна з’явився напис: “Тут живуть люди з міною на даху й нікому немає діла!”. 

“Не знаємо, що краще – чи жити з міною на жаху, чи почути від них (окупантів – ред.), що її можна знешкодити лише на місці, не рухаючи”, – зауважує Ірина, мешканка того дому.

Марія, яка нині живе в окупації, додає: у її будинок влучила міна, яка “пішла” у фундамент. Після того окупантську владу та їхніх псевдоробочих викликали кілька разів. І щоразу вони приїжджали, дивилися. бідкалися, щось заміряли і їхали далі. Навіть не обіцяли вийняти міну з фундаменту – лише сказали: “да, очень плохо”. Міна й досі, з березня, “закладена” у будинок.

“Спочатку, перші кілька тижнів, дуже боялися взагалі заходити у будинок. Уже коли всі сусіди спали вдома – я спала у підвалі в сусідньому будинку, бо було дуже страшно. Але потім взяла себе в руки й почала звикати, кожен вечір лягаю спати після того, як наковтаюся таблеток валеріани. Але сусіди є відважні, кажуть, давай пляшку – ми витягнемо міну”, – розповідає Марія.

Нові квартири в Маріуполі: пропозиції на ринку нерухомості

Натомість “велике будівництво” після російських потрощень уже “дає плоди” тим. хто отримав квартири. Як заявляла окупантська влада, нерухомість у нових будинках отримають ті, хто її втратив. Проте зараз на ринку нерухомості Маріуполя уже з’явились кілька пропозицій від нових “щасливих власників”: ті продають квартири у доларах, заявляючи, що плюсом є “новий ремонт”. 

“13 мікрорайон, трикімнатна квартира. Всі кімнати роздільні, ремонт 2022 року, повністю все нове, ніхто не жив. Будинок цілий, ціна – 40 тисяч доларів”, – йдеться в оголошенні. 

Квартиру з авторським дизайном віддають з індивідуальним газовим опаленням і меблями, холодильником, духовою шафою та варильною панеллю… Однак біда полягає у тому, що вода, газ та освітлення на окупованих територіях – ще більш непередбачуване, ніж “уроки історії” путіна. 

Додамо, що ринок нерухомості у Маріуполі – це цікавий “плацдарм”. І ціни на позиції, попри окупацію та нестабільність і небезпеку, немалі – найдешевші квартири стартують від 6,5 тисяч гривень, а середня ціна оренди, вказана в оголошеннях – 15 тисяч гривень.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev