«Бояться привидів або навмисно доводять до повної руїни»: як виглядає розбитий росіянами пологовий в окупованому Маріуполі

Росіяни в окупованому Маріуполі продовжують руйнувати місто навіть без застосування ракет. Окупаційний режим діє як смертельний вірус, який охопив Маріуполь руїнами, поміж яких пробивається весна.

Розбитий пологовий будинок в Маріуполі зараз/ Фото: Петро Андрющенко

Обіцяні плани окупаційної місцевої «влади» Маріуполя про «відновлення» — це суцільна маячня. Все те, що росіяни розбомбили в місті, нині просто самознищується й не входить у так звані плани «відбудови».

Ось, наприклад, той самий пологовий будинок, куди у березні 2022 року влучила російська бомба.

«Таке враження, що русня або боїться помсти привидів та не наближається до нього, або навмисно доводить до стану повної руїни. Тому зараз поки так. Жах, як і спогади про його причину», — коментує радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Він опублікував фото розбитої будівлі, яку окутали густі й зелені зарослі.

Наслідки російського авіаудару по пологовому. Березень, 2022 рік

Окрім лікарні, в стані самознищення знаходиться й лівобережна частина Маріуполя. До зруйнованих будівель навіть ніхто не підходить, враження, наче окремі ділянки міста перетворюються на зону відчуження. 

"Так виглядають біль та лють. Немісцевим складно зрозуміти. Тому просто повірте, це не Маріуполь. Це геть якесь інакше місто, знищене та спаплюжене російськими скрєпами", - пише Андрющенко. 

За два роки окупації достеменно зрозуміло, що росіянам байдуже на відновлення. Представники окупаційного режиму займаються будівництвом житла в місті, однак лише тим, яке їх цікавить, і для тих, хто спроможний його купити. Корінних маріупольців, які залишилися без компенсацій та зі знищеними домівками — це не стосується.

Зокрема російські окупанти продовжують зводити житло на місці знищеного «Будинку з годинником», інформує Маріупольська міська рада.

Ще у січні 2023 року російські загарбники замість ремонту знищили один з історичних символів міста. Наразі на його місці пришвидшено зводять комерційну новобудову для продажу квартир росіянам. Маріупольцям така іпотека просто недоступна.

Водночас власників знищених квартир залишили на вулиці. Окупанти змінили адресу, тож маріупольців юридично позбавили можливості на компенсаційне житло. Вже неодноразово містяни проводили акції протесту, але усе марно.

Скриншот із відео

Скриншот із відео

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev