Через ліси і мінні поля під щільними обстрілами: гвардійці розповіли про контрнаступ на півночі Донеччини

Більша частина Ямполя та всі підходи до нього щільно «засіяні» російськими протипіхотними мінами. Важливу роль в операції з деокупації цього селища на Донеччині зіграли військові інженери, які запобігли великим втратам серед українських захисників, що наступали на цьому напрямку.

Мінні «подарунки» від рашистів та щільні обстріли: гвардійці розповіли, у яких умовах доводиться наступати на півночі Донеччини / фото: Національна гвардія України

Завдання «Сокета» було провести свою групу через замінований ліс, прочистити дорогу та повернутися. Все це відбувалося під обстрілами, які, до речі, не вщухають і досі, розповідає Національна гвардія України. 

«Ми приїжджаємо, техніку маскуємо у лісі та чекаємо, коли завершаться «прильоти». Потім обережно проходимо пішки трохи далі, бо у лісі стояли російські спостережні пункти. Кожен боєць уважно прислухався, що коїться навколо, як тільки пройшли до кінця лісу, закріпляємось на рубежі. Інші сапери прочищають дорогу для техніки. Вже після цього починається штурм населеного пункту», — розповідає «Сокет».

Під час розмінування знаходили форму російських окупантів, їхні вогневі позиції, місця проживання, покинуті боєприпаси та нещодавно залишені недоїдки.

«Було видно: годину тому, росіяни ще пили тут чай», — каже «Казбек».

Група виходить з лісу на зранену важкими обстрілами відкриту місцевість. Стовбури дерев випалені аж до піску. Тут військові помічають протипіхотні міни типу ПОМ. Очевидно, смертоносні «подарунки» залишені під час відступу рашистів на Донеччині. Виявлені екземпляри належить до мін нового покоління, що з’явилися на озброєнні росіян нещодавно.

Це — вкрай небезпечна протипіхотна осколкова міна ПОМ-3 «Медальйон». Вона має сейсмічний датчик цілі, тобто реагує на амплітуду кроків. Вона не підірветься від ходи чи бігу тварини, як це бувало в Афганістані, коли моджахеди розміновували радянські мінні поля, проганяючи отари овець. ПОМ-3 — більш розумна міна, і її датчик спрацьовує лише на вагу середньостатистичної людини й амплітуду її кроків.

«І вона спрацьовує справа від нас. Група одразу озирається один на одного. Чи усі живі, чи є поранені. Ніби все нормально. Я пройшов, оглянув місцевість і ми розуміємо, що вона уся була вкрита ПОМ-3», — ділиться «Сокет».

Стало зрозуміло, що приховано пройти цим шляхом без невиправданих втрат не вдасться. Одна з причин — деактивувати такі міни без вибуху неможливо, а противник був занадто близько. «Казбек» приймає рішення повернути групу у безпечну зону лісу та шукати нових шляхів підходу. Невдовзі стає зрозуміло, що двоє з групи таки отримали поранення: «Сокета» евакуюють з осколком в нозі, «Казбека» поранило в руку.

Сьогодні Ямпіль звільнено. Сапери Національної гвардії України долучились до процесу розмінування цього населеного пункту.

«Селище Ямпіль дуже постраждало. Наразі, навіть важко визначити, скільки необхідно залучити техніки та людей для того, щоб все це відновити. Майже всі будинки зруйновані, згоріли, зруйнована повністю інфраструктура, зруйновані всі електромережі, газопроводи. Але спочатку все це мають розмінувати сапери, бо тут дуже високий рівень мінного забруднення», — ділиться «Сокет».

Він переконаний, що росія — держава-терорист — має обов’язково відповісти за всі скоєні злочини, зокрема за використання боєприпасів невибіркової дії.

Військовослужбовці Національної гвардії беруть активну участь у бойових діях проти російських окупантів на всіх рубежах та напрямках, де вони ведуться разом зі Збройними Силами, Територіальною обороною та іншими військовими формуваннями. «Ворог буде розбитий!» — наголошують гвардійці. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev