Хто керує наступом росіян на Донбасі: вперше названо ім'я військового злочинця

Днями міноборони росії вперше офіційно назвало ім'я командувача угрупуванням російських військ «Схід», яке бере участь у вторгненні в Україну.

Хто керує наступом росіян на Донбасі: вперше названо ім'я військового злочинця

Наступом рашистів на Сході України керує генерал-лейтенант Рустам Мурадов.

Відомо, що він родом із Дагестану, на військовій службі перебуває з 1990 року. 

Як пише ВВС, з 2018 року Мурадов був заступником командувача військ південного військового округу, а з листопада 2020 по вересень 2021 року командував російським миротворчим контингентом у Нагірному Карабаху. Саме Карабахом він і запам'ятався.

У Вірменії до цього рішення поставилися вкрай насторожено, оскільки Мурадов народився у дагестанському селі з переважно азербайджанським населенням. Сам генерал, однак, заявляв, що у офіцера не повинно бути поняття нації.

Російськими військами у Нагірному Карабасі Мурадов командував до 9 вересня 2021 року.

У 1996 році у віці 23 років Мурадова нагородили першим орденом Мужності. Це сталося після операції із захоплення Верхнього Центороя у Чечні.

Другий орден мужності він отримав у 2000 році за захоплення штабу Аслана Масхадова у Датої. До 2009 року Мурадов продовжував служити в Чечні, командуючи 17-ю мотострілецькою бригадою в Шалі, після чого перевівся за ротацією в Забайкалля.

У 2017 році Мурадов став військовим радником рф у Сирії. Він командував російськими військами у районі Дейр-ез-Зора. Після відрядження до Сирії російський диктатор володимир путін нагородив його у москві зіркою Героя росії.

Мурадов не брав участі у п'ятиденній війні у Грузії у 2008 році, оскільки на той час командував бригадою у східному військовому окрузі.

Коли у 2014 році розпочалася війна на Сході України, він вчився у військової академії генерального штабу. У 2016 році, коли активні бойові дії на Донбасі припинилися, Мурадов став представником росії у спільному російсько-українському центрі контролю за припиненням вогню .

У лютому 2022 року після початку повномасштабного вторгнення росії до України ЄС запровадив персональні санкції проти Рустама Мурадова.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev