Купи футболку — допоможи підліткам з Маріуполя: як підтримати фонд допомоги постраждалим від війни

Проєкт #WARнякання спільно з маріупольською платформою ТЮ створив мерч на слова пісні. Частина прибутку з продажу футболок піде на допомогу фонду, який опікується маріупольськими підлітками, які постраждали від повномасштабного вторгнення.

Купи футболку — допоможи підліткам з Маріуполя: як підтримати фонд допомоги постраждалим від війни

Платформа ТЮ протягом 2021 року створювала проєкт під назвою Aрт кластер ОСЬ. Працювали з підлітками, зокрема із незахищених груп: це ЛГБТ-підлітки чи підлітки з родин із важкою ситуацією — неповних чи малозабезпечених. Метою було показати, що вони і їх творчість самодостатні, що вони можуть креативити, а також надати їм інструменти для цієї творчості.

Для молодих людей організовували різні курси та воркшопи, як-от з відеомейкінгу. Таким чином за рік тут назбиралась велика спільнота молодих людей. 

Aрт кластер ОСЬ до повномасштабного вторгнення / фото з Instagram-сторінки кластеру Aрт кластер ОСЬ до повномасштабного вторгнення / фото з Instagram-сторінки кластеру

Після окупації Маріуполя, коли люди почали виїжджати з міста, платформа відкрила фонд допомоги «Rapid Help Fund», що спочатку мав на меті допомагати тим підліткам, які були учасниками Арт кластера. 

«Іноді чекати допомогу від інших гуманітарних організацій було дуже довго, а допомога була потрібна. Коли ми оцінили масштаби, то зрозуміли, що багатьом людям потрібна така поміч. Тоді ми переформатували фонд на такий, який спеціалізується на маріупольцях, які виїхали з міста. Основа фонду — це донати небайдужих людей з різних точок світу, зокрема і з України, і з США, і з Канади, і Європи», — коментує журналістам «Вчасно» комунікаційниця платформи ТЮ Віра Процких. 

Так, майже за пів року у фонді надали допомогу майже 400 родинам. Згодом, вирішили знову переформатували фундацію на роботу з підлітками. Зараз у «Rapid Help Fund» їм надають різну допомогу, наприклад, комусь треба купити синтезатор, бо його інструмент залишився чи згорів у Маріуполі, або підтримати морально — знайти психолога, чи допомогти родині платити оренду, чи оплатити навчання. 

«Це дуже індивідуальна поміч, але це наше коло підлітків, які ходили до Арт кластера, з якими ми знайомі, чиї історії ми знаємо, хто нам довіряє, кому ми можемо довіряти. Наприклад, Даша — учасниця платформи ТЮ, Арт кластера ОСЬ, допомогла виїхати майже 200 родинам з окупації чи депортації. Також вона опікується більш щільно та близько приблизно 20 підлітками, їхніми потребами — від творчої реалізації до побутових речей», — пояснює Віра.

Очільниця та засновниця платформи ТЮ Діана Берг вже двічі стала переселенкою. Колись вона поділилася розповіддю, що тепер возить із собою дві пари ключів — з Донецька та Маріуполя. Її історія стала основою пісні «Зв’язка ключів» від проєкту #WARнякання. Хлопці Антон Слєпаков та Андрій Соколов створили цей проєкт як реакцію на війну.

Зараз вони роблять мерч із словами пісні. Частина прибутку з продажу цих футболок надається у фонд «Rapid Help Fund». Завдяки цим коштам та донатам фундація продовжує працювати з молодими людьми, які ходили мешкали в Маріуполі і зараз потребують допомоги. 

Придбати футболку зі словами пісні можна за посиланням або на концертах гурту. 

Вартість однієї штуки — 700 грн, але можна сплатити й більше, адже за допомогою цих грошей хтось із юних маріупольців отримає свій шанс на творчість та спокійніше життя.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev