Мешканці зони АТО віддають перевагу російським телеканалам в отриманні інформації

Основним джерелом інформації щодо новин національного рівня для більшості населення прифронтових селищ є телебачення. 

Фото з відкритих джерел

З українських каналів найбільше в зоні АТО дивляться «Інтер», трохи менше телеканали «Україна», 1+1 та «112 Україна». Про це йдеться в звіті організації «Фундація.101».

В більшості населених пунктів, де проводилось дослідження, люди мають прямий доступ як до українських, так і до російських телеканалів. Винятком є селища поблизу Бахмуту, де російські канали були заблоковані місцевим провайдером.

Окрім того, люди молодого та середнього віку користуються інтернетом. Люди старшого віку та працівники бібліотек надають перевагу друкованій пресі, яку можуть передплатити або взяти в місцевій бібліотеці. 

Що стосується місцевих новин, телебачення їх практично не висвітлює. В інших селищах для отримання інформації про місцеві події люди користуються інтернетом, так званим «сарафанним радіо» (обмінюються інформацією в селі та на базарі), а також в менших населених пунктах читають інформаційні повідомлення на дошці оголошень.

ЧИТАЙТЕ:В прифронтових селищах Донеччини АТО називають війною — дослідження

Під час дослідження в різних селищах подекуди лунала думка про недовіру засобам масової інформації через спотворення інформації про військові дії на лінії розмежування. Це зумовлено тим, що опитані час від часу бачать невідповідність між військовими діями, які мають місце, та інформацією на телебаченні. При цьому місцеві стверджують, що за цей час вже переважно навчились визначати, що відбувається під час обстрілів, а також яка саме сторона стріляє.

«Смотрю — мне интересно, но часто бывает неправда. Вот обстрел идeт по нашим балкам, а говорят Павлополь, а нас, Пищевик, вообще никто не указывает. Вы или промолчите или уже скажите правду», - отмечают люди.

В районах, де люди мають доступ як до українського, так і до російського телебачення, частина опитаних заявили, що менше довіряють українським телеканалам. Це відбувається через підвищену емоційність та політичну забарвленість, а також тому, що інформація, яка подається одним і тим самим каналом, подекуди може суперечити інформації, поданій на цьому ж каналі раніше або інформації, яка надходить з інших джерел.

«Новости вообще не смотрю, даже не хочу смотреть, потому что в России говорят одно, одним глазом глянул, в Украине совершенно другое. Это понятно, всe по-разному говорят. Я даже не хочу их слушать, я сама здесь всe вижу и всe знаю, кто откуда стрельнул, куда что прилетело. Зачем нам смотреть новости, если мы всe тут своими глазами видим».

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev