Місто, в яке варто повертатися: художниця втілює у малюнках символи Маріуполя

Майстриня Анастасія Пономарева малює знакові та важливі локації Маріуполя. Свої картини вона вже присвятила драматичному театру, храму, розписаному Петриківкою, міському пірсу та навіть патрульній поліції міста.

Місто, в яке варто повертатися: художниця Анастасія Пономаерва втілює у малюнках символи Маріуполя

Одним із першим малюнків серії «Маріуполь, в який варто повертатися» став символ мужності та незламності захисників міста — завод «Азовсталь». Передували йому годинникова вежа, будинок Гампера (який сильно постраждав від ракет і обстрілів російських окупантів) та зображення заквітчаної старої водонапірної вежі міста. 

"Азовсталь" "Азовсталь"

Будинок Гампера та "Вежа" Будинок Гампера та "Вежа"

В колекції художниці з’явився й малюнок, присвячений готелю «Континенталь», який раніше називали хмарочосом. Він так само постраждав від загарбників — тепер відома на всю Україну будівля обгоріла, зруйнована всередині й нагадує скоріш пустку, аніж культурний осередок Маріуполя. Однак на картині Анастасії Пономаревої «Континенталь» — уквітчаний та світлий. Такий, яким і був до війни.

Готель "Континенталь" Готель "Континенталь"

Драматичний театр Маріуполя теж став частиною серії. Зруйнований російською бомбою, яка поховала під завалами сотні людей, на малюнку Анастасії він лишається цілим та уквітчаним у синьо-сірі квіти.

Драмтеатр Драмтеатр

Храм Святого Петра Могили і собору Успіння пресвятої Богородиці, розписаний Петриківкою, художниця намалювала у тому ж стилі. До речі, малюнки для храму, який потрапив до Книги рекордів України, були унікальними та створеними спеціально для маріупольської споруди ПЦУ. 

Храм Святого Петра Могили і собору Успіння пресвятої Богородиці Храм Святого Петра Могили і собору Успіння пресвятої Богородиці

Ще в колекції є «Слободка» (міський пляж), «Порт Сіті» та зображення пірса. 

Пірс Пірс

Крім того, Анастасія Пономарева почала створювати серію робіт «Маріупольскі мотанки» Одну з них вона вже зобразила на тлі поруйнованої квартири у Маріуполі, фото якої їй віддав власник нерухомості. Саме мотанка наснилася їй уві сні — і того дня художниця не могла створити нічого, допоки не намалювала свій сон.

«Мені ніколи до того не снилися малюнки. Але коли наснилася ця мотанка — я зрозуміла, що не можу нічого зробити, допоки не втілю цю ідею в життя», — розповіла жителька Маріуполя.

"Маріупольська мотанка" "Маріупольська мотанка"

Малює Анастасія щотижня і всі малюнки відразу викладає у вільний доступ. Усі роботи доступні за цим посиланням.

Як зауважує мисткиня, ніякого прибутку з цього вона не отримує. Проте не відмовиться від комерційної співпраці, якщо таким чином зможе допомогти Збройним силам України чи жителям Маріуполя.

Нині частина робіт про Маріуполь назавжди «оселилися» на центральному фасаді Резиденції «Вільний простір — Little Mariupol» у Дніпрі. Ця резиденція стане місцем психологічного відпочинку, соціалізації та допомоги біженцям зі Сходу України.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev