На межі банкрутства та жебракування: фермери окупованої Луганщини не знають, як виживатимуть після реалізації цьогорічних врожаїв

Фермери на новоокупованих територіях — на межі жебрацтва. Кредити, які брали минулоріч для підготовки до весняної посівної, віддавати фізично нічим. Заробити грошей з нового врожаю — на межі фантастики, бо ціни на продукцію впали, гривню окупанти штучно знецінили, а вільно продати врожай за так званим кордоном псевдореспублік неможливо.

На межі банкрутства та жебракування: фермери окупованої Луганщини не знають, як виживатимуть після реалізації цьогорічних врожаїв / ілюстративний колаж з фото: Ліга та 5 канал

Минулого року Луганщина показала напрочуд гарні показники врожайності — найбільші за 30 років Незалежності України. Це стало можливим завдяки участі у багатьох державних програмах. Варто акцентувати увагу, що подібних показників Луганська область досягала, коли мала під українською юрисдикцією 100% своїх земель.

Найбільшу врожайність у 2021 році дала пшениця, яку Сергій, аграрій з Біловодщини, вдало реалізував як місцевим клієнтам, так і зміг вперше за роки свого підприємництва реалізувати прямою поставкою за кордон.

«Це був мій перший досвід. Ми ще довго думали, чи погоджуватись на угоду, бо вона була такою радужною та вигідною для нас, що було дещо страшно. Втім вирішили ризикнути і спробувати, і в нас вийшло. А коли отримали остаточну суму розрахунку, зрозуміли, що наступний врожай реалізовуватимемо так само», — розповідає «Вчасно» підприємець.

Зароблені минулого року гроші чоловік вклав в розвиток, докупивши дещо з обладнання і вклавшись в якісний посівний матеріал. Вчасно посіяти зерно не вдалося через початок повномасштабної війни, і хоча вже зараз зрозуміло, що кількість врожаю та його якість будуть меншими, збирати та продавати потрібно. Проте, як саме — чоловік не розуміє.

«Якщо скласти докупи ціну на якісний посівний матеріал, затрати на обробку від бур’яну та паразитів, загальні витрати на догляд і поділити на ціну зерна, яку мені пропонують зараз — я не те що в мінусі, я можу йти під магазин чи церкву з простягнутою рукою і жебракувати, — ділиться Сергій баченням найближчої перспективи. — Альтернативи немає, бо або я продам врожай задешево, або його відберуть силою, або воно просто зіпріє за зиму».  

За інформацією очільника Луганщини Сергія Гайдая, на момент російського вторгнення з минулорічних 1,3 мільйони тонн врожаю близько половини лишалися на території області. Ці залишки, як і зазвичай, мали продаватись навесні, щоб аграрії мали кошти на великі обсяги польових робіт у першому півріччі.

«Втім, окупантам байдуже, що буде завтра. Вони інвентаризували увесь захоплений врожай, націоналізували великі підприємства, які з приватної власності «перейшли» у власність районних адміністрацій», — повідомив Сергій Гайдай на офіційній сторінці ЛОДА у Фейсбук.

Запропонована росіянами ціна виявилася нижчою за собівартість продукції. Тобто, фермер у майбутньому не зможе закупити паливо, оплатити посівну, видати зарплату найманим працівникам. Крім того, 70% інвентаризованого зерна окупаційна «влада» спрямувала на відповідальне збереження. Обіцяє розрахуватися лише за 30%. Ціни в рази менші від тих, які були ще минулого року.

«Зазвичай тонна зерна коштувала 8 тисяч гривень. На початку окупації за неї обіцяли 6 тисяч рублів, а тепер згодні віддати трохи більше 4 тисяч рублів. Фермерство регіону на межі банкрутства», — додає Сергій Гайдай.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev