Наступ росії на Слов'янськ, Краматорськ і Бахмут: прогнози західних експертів

Добірка зведень щодо ситуації на Донбасі від іноземних експертів та спецслужб. 

Колаж з фото Донецької ОДА та Генштабу ЗСУ

Російський наступ на Донбасі, ймовірно, досягне своєї кульмінації найближчими тижнями, проте навряд чи просунеться значно далі густонаселених зон регіону, таких як Слов’янськ і Бахмут. Такий прогноз у своєму новому зведенні за 20 липня дає американський Інститут вивчення війни (ISW).

Як йдеться у зведенні, наступ може принести росії «обмежені додаткові територіальні завоювання на Донбасі на північний схід від траси E40, але ймовірно, досягне піку, перш ніж окупантам вдасться захопити райони з високою щільністю населення, такі як Слов'янськ або Бахмут».

Аналітики ISW нагадують, що за останні кілька тижнів російські війська не досягли значних успіхів ані в напрямку Слов'янська, ані вздовж лінії Сіверськ-Бахмут і «продовжують виснажувати свою наступальну бойову міць у локальних боях за невеликі та відносно неважливі населені пункти по всій Донецькій області».

Зокрема, російські війська намагалися взяти Сіверськ з моменту захоплення Лисичанська та кордону Луганської області 3 липня і станом на 20 липня досі не дійшли до міста.

Відновлення активних наземних атак після короткої оперативної паузи ще не призвело до значного поступу росії, констатує ISW. 

Експерти також нагадують, що російські війська і зараз важко просуваються відносно малонаселеною і відкритою місцевістю. Але незабаром їм доведеться зіткнутися «з місцевістю, набагато сприятливішою для українських захисників» — у міру наближення до траси E40 у районі Слов'янська та Бахмута через збільшення густоти населення та щільності забудови цих районів.

Також опубліковані свіжі дані британської розвідки. Там так само констатують, що російські та сепаратистські сили продовжують спроби невеликих штурмів уздовж лінії фронту на Донбасі. «Російські війська, ймовірно, наближаються до другої за величиною електростанції України у Вуглегірську, що за 50 км на північний схід від Донецька», — йдеться у зведенні. 

Вуглегірська ТЕС / фото: АрміяInform Вуглегірська ТЕС / фото: АрміяInformНа думку британців, росія надає пріоритет захопленню критичної національної інфраструктури, наприклад електростанцій. Проте просування до Вуглегірська грає свою роль і в наступі на Краматорськ і Слов'янськ. 

«Проте, ймовірно, росія також намагається прорватися у Вуглегірську, щоб відновити темп на південному вузлі свого просування до ключових міст Краматорськ та Слов’янськ», — вважають експерти.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі, своєю чергою, заявив, що Донбас «ще не втрачений» для України. Про це повідомляє CNN.

«Суть у тому, що вартість (Донбасу для росіян. — ред.) дуже висока, здобутки дуже низькі. У Луганській області та на Донбасі йде жорстока війна на виснаження, — сказав Міллі. — Щоб відповісти на ваше запитання про те, чи втрачений Донбас? Ні, ще не втрачений. Українці змушують росіян платити за кожен дюйм території, яку вони завойовують», — сказав Міллі під час пресконференції в Пентагоні після віртуального засідання Контактної групи по Україні.

Марк Міллі / фото: euroradio.fm Марк Міллі / фото: euroradio.fmПереходи території між українськими та російськими силами на Донбасі «вимірюються буквально сотнями метрів. «У деякі дні (українці) можуть відійти від росіян на кілометр або два, але не більше», — додав Міллі. 

Після 90-денної кампанії, яку росія зосередила на завоюванні Донбасу, російські сили здобули «дуже, дуже мало» позицій, сказав він журналістам. При цьому він зазначив, що війна дуже інтенсивна.

«Це дуже інтенсивно, багато насильства — десятки тисяч артилерійських снарядів кожні 24 години, багато втрат з обох сторін, багато руйнувань у селах і так далі», — сказав Міллі.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev