Незламний бізнес Луганщини: три історії про підприємців, які під час війни продовжили свою справу

Вони багато втратили, як і кожен, зіткнулися з безліччю труднощів, але не опустили руки та продовжили свою справу на розвиток економіки країни.

Незламний бізнес Луганщини: три історії про підприємців, які під час війни продовжили свою справу

Ірина та Євген Семиряжки — власники ресторанного бізнесу з Рубіжного облаштовуються у Кропивницькому

Подружжя завжди мріяло розпочати власну справу та їм успішно вдалося втілити власні задуми в життя. У 2018 було відкрито перше кафе в Рубіжному, згодом ще одне, а наприкінці 2021 року родина радо зустрічала відвідувачів вже в третьому кафе власної мережі у Сєвєродонецьку.

Після початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну мрії про свою справу в рідному місті руйнувалися ракета за ракетою.  Родина  виїхала з Рубіжного лише з однією валізою.

Про те, що зможуть відновити сімейний бізнес швидко на новому місці, навіть не сподівались, але для людей з Луганщини немає нічого неможливого.

Завдяки підтримці волонтерського центру Krop:Hub, платформи «Мир 2.0» та допомозі небайдужих людей  нове кафе  «Жираff» вдалося відкрити за 2 тижні в Кропивницькому, куди переїхала родина. Тепер в планах розпочати майстер-класи для дітей, розширити персонал.

Втім, родина вірить, що зможе повернутися на Луганщину та відновити улюблену справу.

Ірина та Євген Семиряжки Ірина та Євген Семиряжки

Ілля Лапишев та Владислав Сушко очолюють компанію Hybro Technologies, яка є двічі переселенцем: Луганськ — Кремінна — Черкаси

Підприємство спеціалізується на системах автономного електроопалення, інноваційній кліматичній техніці, має ряд патентів. Керамічні обігрівачі — основна продукція підприємства. Товари постачають не тільки по Україні, а й до 14 країн ЄС, Великобританію та Ізраїль.

Компанію заснували у 2010 році в Луганську. Вже за 4 роки туди прийшли окупанти. Підприємство було переміщено до Черкас та Кремінної. В останній було розгорнуте масштабне виробництво до 2022 року. В період наступу ворога з Кремінної вдалося вивезти лише 10% обладнання та інструментів.

Наразі підприємство кооперується з Черкаськими колегами, влаштовує на роботу й переселенців.

У 2022 році підприємці зареєстрували торгову марку «ONYX» та вивели на ринок одразу два нових продукти — «Інфрачервону рушникосушку з функцією обігріву ONYX та ONYX kitchen».

Ілля Лапишев та Владислав Сушко Ілля Лапишев та Владислав Сушко

Попаснянин відновлює в Мукачеві бізнес, який втратив через війну

Сергій Комаровський 20 років займався улюбленою справою — ремонтом та реставрацією взуття. Багато місцевих відвідували його майстерню у Попасній, бо Сергій надавав якісні послуги, грамотні поради й консультації, швидко виконував замовлення.

На жаль, бізнес Сергія залишився у зруйнованому місті, але зараз він намагається його відновити у Мукачево. Для цього він поговорив з місцевими та зрозумів, що попит на послуги є.

Деякі необхідні речі чоловік купив самостійно, але звісно, що цього недостатньо. «Необхідно багато інструментів для повноцінного відновлення роботи. Починаючи від самої маленької голки до станка. А ще необхідно облаштувати приміщення та сплачувати за нього оренду», — каже Сергій.

Підприємець вірить, що потроху зможе відновити справу усього свого життя.

Сергій Комаровський Сергій Комаровський

Всі історії взяті зі сторінки директора Департаменту міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин Луганської ОДА Дениса Денищенка

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev