Пережив Другу світову, але вмер в період «рєспубліки»: електротранспорт на Луганщині остаточно знищений

Луганська область стала єдиним регіоном України, в якому електротранспорт знищили на 100%.

Пережив Другу світову, але вмер в період «рєспубліки»: електротранспорт на Луганщині остаточно знищений

Трамваї курсували в Луганську 80 років. Фінал історії колійного електротранспорту настав із приходом в місто «руського міру»: протягом восьми років «царювання» окупаційна влада тимчасово окупованої Луганщини невпинно прямувала до його знищення. 

Про демонтаж трамвайних ліній в Луганську мріяв ще Сергій Кравченко — його доокупаційний очільник-колаборант, який сприяв захопленню частини області. За інформацією з вільних джерел, Кравченко шляхом знищення трамвайних колій хотів розширити дорожнє полотно та запустити на новому просторі автобусні маршрути, «поставивши» на них «своїх» людей задля власної грошової вигоди. 

Ще літом 2014 року пошкоджені контактні лінії трамваїв не ремонтувались. Згодом, у 2015 році почалась тотальна зупинка маршрутів по всій окупованій частині – саме там було зосереджено трамваї, буцімто через їх нерентабельність та незатребуваність, попри світову практику екологічності та економічністю електротранспорту. 

Контактні лінії на окупованій Луганщині не ремонтувалися з 2014 року Контактні лінії на окупованій Луганщині не ремонтувалися з 2014 року

Луганський трамвай пережив часи Другої Світової, зупиняючи свою роботу з липня 1942 по січень 1944 — на час окупації і не зміг пережити періоду «розквіту республіки». 

Станом на 2023 рік Луганська область стала єдиним регіоном України, в якому електротранспорт знищили на 100%, повідомляє журналіст Денис Казанський у своєму Телеграм-каналі. Це стосується не лише трамвайної мережі. В окупованому Краснодоні припинив свою роботу останній тролейбус.

Скріншот: Телеграм Дениса Казанського Скріншот: Телеграм Дениса Казанського

Тролейбусну мережу також поступово руйнували ще задовго до війни — за часів мерства одіозного нардепа Сергія Шахова під пилку пішли тролейбуси Стаханова. 

Станом на 2022 рік електротранспорт мав певні успіхи на підконтрольній території Луганщини: автопарк Сєвєродонецького тролейбусного управління оновився новими гібридними машинами, між Рубіжним, Сєвєродонецьком та Лисичанськом облаштовувалась контактна лінія — маршрут мав з’єднати три міста агломерації.

Під час «визволення» міста від цивілізації окупанти «звільнили» його і від сучасних тролейбусів — вивезти машини за межі зони бойових дій місцева влада не змогла, адже територія Сєвєродонецького тролейбусного управління практично від початку боїв була сірою зоною.

Такими були трамваї у Сєвєродонецьку до його окупації / фото: міська рада Такими були трамваї у Сєвєродонецьку до його окупації / фото: міська рада

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev