росія вистріляла 2/3 ракетного потенціалу: що далі?

За час повномасштабної агресії росія використала 2/3 наявних у неї в арсеналі високоточних ракет, свідчить інформація, оприлюднена Міністерством оборони. Думка експертів щодо подальших дій та дилем ворога. 

Ілюстративне фото: Дніпропетровська ОВА

14 жовтня голова РНБО Олексій Данілов повідомив про сталу роботу нашої розвідки та наявність інформації про арсенал рф:

«Там ще трошки (ракет — ред.) є, але вже набагато менше, ніж це було на 24 лютого. Країна-терорист, країна-агресор російська федерація з кожним днем стає дедалі слабшою, слабшою і ще раз слабшою».

Так, як роз'яснює експерт Defense Express Іван Киричевський, на початок війни рашисти мали 1844 ракети дальністю стрільби 500 км та більше, зараз мають лише 609.

Із 900 балістичних ракет до ОТРК «Іскандер» у них залишилось тільки 124. Із 500 ракет морського базування «Калібр», які запускаються з кораблів та субмарин ЧФ рф — лише 272 одиниці. Із 444 ракет повітряного базування Х-101 та Х-555, що стартують із бомбардувальників Ту-95МС і Ту-160 — лише 213 одиниць.

«У нас прийнято оцінювати ракетний арсенал рашистів у доларовому еквіваленті. Але така методика – неправильна, потрібно оцінювати в обсягах виробництва і темпах відстрілу, — пише Киричевський. — Щоб накопичити свій запас ракет, росії знадобилось 12 років, із темпом виробництва до 225 ракет на рік. Бо тут потрібно робити поправку, що перші комплекси «Іскандер» армія рф отримала в 2008 році, і що близько 300 крилатих ракет росіяни відстріляли під час війни в Сирії, у 2015-2017 роках».

Аналітик наголошує, що за «найоптимістичнішими» для себе оцінками, росіяни в 2022 році зможуть виготовити максимум 60 крилатих ракет. Виходить, що залишок ракетного арсеналу окупантів — якраз на 10 років виробництва за нинішніх темпів. Якщо брати середній темп «відстрілу», росіянам вистачить ракет ще на 3-4 місяці війни. Або на 5-6 масованих ударів, які були 10-11 жовтня.

Експерт акцентує, що не варто виключати, що кремль вживатиме «нелінійних заходів», щоб відновити свій ракетний арсенал. Наприклад, намагатиметься повернути в стрій радянські комплекси «Ельбрус» (на 2019 рік були дані про 200 пускових установок на зберіганні). Або ж — щось намагатиметься випросити в Ірану чи Північної Кореї (яка, наприклад, має KN-23 — фактично копію «Іскандера»).

Радянський комплекс "Ельбрус" Радянський комплекс "Ельбрус"

Військово-політичний оглядів групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко зазначає: дві найголовніші дилеми застосування росією ракет по території України — наявність непридатного та дефективного озброєння.

Так, на початок повномасштабного вторгнення в Україну росіяни на складах мали приблизно 18-20 млн пострілів різного калібру і типу. На сьогоднішній день ця кількість вже більш ніж у 2 рази менша, але є одне дуже важливе «але».

«Серед цих залишків дуже багато непридатних для застосування боєприпасів. Тобто тих, що зберігалися десятки років, зберігалися, м'яко кажучи, у незадовільних умовах і ця обставина мала на них відповідний негативний вплив», — каже експерт. 

При цьому росія має зараз дуже обмежені можливості виробництва ракетного озброєння. Причому виробництво це відбувається не тільки в парадоксальному поспіху, що залежить від постачання комплектуючих та ігнорує контроль якості цілком і повністю, але і в умовах використання технічних і технологічних процесів, що деградували.

«Тобто, ракети, що випускаються зараз росією, штучно і майже кустарно, менш якісні за ті, що випускалися навіть у 2021 році, не кажучи вже про досанкційний період в цілому. А тому, що дивного в тому, що ракета, що запускається з Білгородської області по Україні, вибухає за кілька секунд після пуску, несподівано змінює траєкторію чи падає на сам Білгород через відмову двигуна? Абсолютно нічого дивного. Адже ця ракета або непридатна для використання, або дефективна», — наводить приклад Коваленко. 

А дилема полягає у тому, що не використовувати їх росіяни зараз не можуть. Адже іншого озброєння, без високого відсотка ймовірності відмови та інших несподіванок, у них просто немає.

Водночас, автори польського порталу Defence24 вважають, що для ударів по Україні 10 та 11 жовтня рф уже почала використовувати «недоторканний запас» крилатих ракет.

На їх думку, всі свої КР рашисти відстрілювати не будуть, бо їм все ж потрібен запас на випадок війни з НАТО чи навіть проти Японії. Тим більш, що через санкції Заходу виробництво крилатих ракет в 2022 році впаде утричі — максимум до 60 одиниць, хоча до війни потужності російського ОПК дозволяли видавати по 120-180 крилатих ракет на рік, залежно від темпів виробництва.

Відповідно, Кремль буде вимушений «комбінувати» засоби для ударів по Україні. Тобто — продовжуватиме обмежено використовувати крилаті ракети стратегічного призначення для обстрілів наших міст. Але при цьому робитиме ширшу ставку на «ерзаци», як то ракети до комплексів С-300 для ударів по наземним цілям, та на іранські «літаючі мопеди», вони ж дрони-камікадзе типів Shahed-131 та Shahed-136.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev