Росіяни не мають достатньо бойових сил, щоб повністю захопити Донеччину — The New York Times

Офіційні особи США кажуть, що через великі втрати росія може не досягнути своїх цілей із захоплення всього Сходу України. 

Колаж з фото Донецької ОВА та Генштабу ЗСУ

Приголомшливо високий рівень втрат росіян в Україні означає, що президент володимир путін може не досягти однієї зі своїх ключових військових цілей: захоплення всього східного регіону країни цього року. Про це пише The New York Times, посилаючись на чиновників в адміністрації Байдена та військових експертів.

Згідно з останньою оцінкою американської розвідки та військових, 500 російських військовослужбовців щодня гинуть або отримують поранення.

Фото: Заборона Фото: Заборона«Льодовиковий темп росії на Сході був ще більше загальмований надходженням американських РСЗВ, які дозволили українським військам повернути частину території та ускладнили російським солдатам доступ до інших районів», — йдеться в матеріалі.

Раніше цього літа російські війська захопили майже всю Луганську область України. Але в сусідній Донецькій їх прогрес зупинився, не в малу частину через значні втрати, заявили американські військові чиновники.

«Я вважаю, що можна з упевненістю припустити, що росіяни, ймовірно, зазнали 70 або 80 000 втрат менш ніж за шість місяців», — сказав Колін Кал, заступник міністра оборони з питань політики, журналістам у Пентагоні в понеділок, маючи на увазі кількість загиблих і поранених.

«Вони досягли певних додаткових успіхів на Сході, хоча й не дуже значних за останні пару тижнів, але це обійшлося російській армії надзвичайною ціною через те, наскільки добре показали себе українські військові разом зі всією допомогою, яку вони отримали».

Фото: Forbes.com Фото: Forbes.comДля росії висока кількість жертв означає повільніший прогрес. Результатом, за словами пана Кала, є те, що «умови на Сході по суті стабілізувалися», і росія була змушена передислокувати свої сили на Південь, оскільки Україна посилює кампанію з повернення там території.

путін також поповнив свої ряди колишніми солдатами. Але бойова ефективність прибулих «досить низька», сказав журналістам минулого місяця високопоставлений чиновник Пентагону.

«Російська армія серйозно виснажена», — сказав Сет Г. Джонс, директор програми міжнародної безпеки в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень. «Це впливає на їх здатність вести ефективну наземну кампанію в Україні».

росія вже залучила до війни майже 85% своєї армії, залучивши війська з далекого сходу країни та збираючи їх по всьому світу, кажуть представники оборонного відомства. Перед вторгненням в Україну в лютому російська армія мала близько 900 тис. військовослужбовців.

«Росіяни, ймовірно, не мають достатньо ефективних бойових сил, щоб повністю взяти Донецьку область», – сказав Джонс в інтерв’ю.

москва також залучила чеченські війська та бойовиків із Сирії, президент якої є союзником путіна. Покладаючись на цих бійців, за словами офіційних осіб, путін уникнув внутрішнього обурення через втрати та необхідність поки що проводити загальну мобілізацію, яка схожа на призов.

«Вони підвищили вік для набору в росії та робили інші речі, щоб підсолодити горщик» для добровольців, сказала Евелін Фаркас, директор Інституту Маккейна та старший представник Пентагону з питань України в адміністрації Обами. «Вони стягують людей звідусіль».

Але пані Фаркас додала: «Якщо вони не проведуть масову мобілізацію, яку я не бачу, що вони в змозі зробити на цьому етапі політично, вони будуть у програші».

Після захоплення Луганської області росія заявила, що призупиняє кампанію на Сході для перегрупування та переозброєння. Але вона продовжувала обстрілювати міста та селища в регіоні, а її війська продовжували бойові дії. Тим часом українські війська пішли в наступ в Донецькій області, відвойовуючи там шматки землі.

Представники Пентагону кажуть, що російським підрозділам стає дедалі важче чинити натиск, оскільки вони несуть високі втрати.

Переклад уривків статті взято з Телеграм-каналу «Світ переможе темряву»

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev