Тестове кредитування “єОселя”: що обіцяє держава та які вимоги диктує для українців

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров анонсував збір охочих долучитися до бета-тест програми доступного кредитування “єОселя” в застосунку “Дія”.

В Дії тестують доступну іпотеку. Фото: t.me/mintsyfra

Процес отримання іпотеки доволі складний, однак у “Дії” його скоротили до кількох кліків.

Необхідно натиснути “Почати” – і всі необхідні дані для отримання іпотеки “підтягнуться” автоматично.

Надіслати заяву на отримання іпотеки можна в один чи кілька банків, після чого українцям лишається чекати на рішення про видачу кредиту. 

Програма “єОселя” дозволить придбати житло з пільговими відсотковими ставками.

На забезпечення доступним іпотечним кредитуванням можуть претендувати громадяни України, які належать до однієї з таких категорій: 

військовослужбовці ЗСУ за контрактом, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держтрансслужби, військові прокурори Офісу Генерального прокурора, особи рядового і начальницького складу ДСНС, співробітники Служби судової охорони, особи начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро, поліцейські та члени їх сімей;
медичні працівники (фахівці та професіонали) закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності;
педагоги закладів освіти державної або комунальної форми власності;
наукові (науково-педагогічні) працівники закладів освіти та наукових установ державної або комунальної форми власності;
ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, визначені статтею 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, а також сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.
Водночас дія цього підпункту не поширюється на сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, яким виплачена одноразова грошова допомога відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168 “Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану”.
Внутрішньо переміщені особи;
інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше ніж 52,5 кв. метра для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр - на кожного наступного члена сім’ї.

З січня 2023 року програму масштабують і для інших категорій. Їм буде доступний кредит під 7%. 

Умови “єОселі” для українців: важливі нюанси

Для того, аби скористатися державною програмою, необхідно бути зареєстрованим у “Дії”. Після цього можна подавати заявку на отримання іпотеки, попередньо перевіривши всі вказані дані, оскільки рішення банків будуть справжніми. 

Додамо, що у власності кандидата на державне кредитування та членів його сім’ї має бути менше ніж 52,5 кв. метра загальної площі житлової нерухомості для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр  – на кожного наступного члена сім’ї (не враховується нерухомість, що розташована в районі проведення воєнних (бойових) дій або на території, яка перебуває в тимчасовій окупації чи оточенні (блокуванні).

Водночас предметом іпотеки не можуть бути: 

приміщення з фондів житла, призначеного для тимчасового проживання;

квартира в багатоквартирному жилому будинку, яка є об’єктом права державної чи комунальної власності;

квартира в житловому будинку квартирного типу (багатоквартирному будинку), прийнята в експлуатацію раніше ніж за десять років до дати укладення договору, якщо такий об’єкт нерухомості розташований в обласному центрі.

На сьогодні максимальний строк кредиту – 240 місяців. А мінімальний перший внесок сплачує позичальник у розмірі не менш як 20% вартості предмета іпотеки.

Вартість 1 квадратного метра загальної площі житла не повинна перевищувати граничну вартість 1 кв. метра житла. Гранична вартість квадратного метра загальної площі житла для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова не може перевищувати опосередковану вартість спорудження житла за регіонами України, визначену Мінрегіоном та збільшену у 2,5 раза, для міст з населенням понад 300 тисяч осіб. Для обласних центрів, а також населених пунктів, які розташовані на відстані до 15 кілометрів від меж Києва та обласних центрів, – 2 рази, для міст з населенням від 100 тисяч до 300 тисяч – 1,75 раза, для інших населених пунктів – опосередковану вартість у відповідному регіоні.

В Уряді наголошують: нормативна площа житла, яка надається для сім’ї з однієї особи (одинокої особи), становить не більш як 52,5 квадратного метра загальної площі. Кожні 21 кв. метри додатково надаються на кожного наступного члена сім’ї.

Закон передбачає, що житло, яке є предметом іпотеки, підлягає обов’язковому страхуванню позичальником від ризиків випадкового знищення або випадкового пошкодження на повну оціночну вартість. За бажанням власника придбана нерухомість може бути додатково застрахована від ризиків пошкодження житла внаслідок воєнних дій.

Зареструватися на отримання послуги та більш детально ознайомитися з умовами можна тут: https://team.diia.gov.ua

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev