Три доби не виходив із лікарні: історія травматолога, який рятував поранених з Краматорська і Маріуполя

Травматолог з Дніпра Віктор Рокутов допомагав дітям, які отримали поранення у Маріуполі і Краматорську.

Травматолог з Дніпра Віктор Рокутов допомагав дітям, які отримали поранення у Маріуполі і Краматорську

Розповідь завідувача відділення дитячої травматології та ортопедії Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні Віктора Рокутова публікує портал «Дякуємо серцем» Міністерства охорони здоров’я України.  

Весь жах війни ми відчули з першими вибухами і сиренами.

Підготували безпечні та обладнані місця у підвальних приміщеннях, приймали поранених від перших днів. Одночасно могли привезти десятки пацієнтів. Тоді ми розбивалися на травматичні бригади, працювали по дві-три доби безперервно.

До війни, звісно, неможливо підготуватися на 100%.

Та ми почали проводити семінари на тему мінно-вибухових травм, застосовувати нову методику лікування важких переломів у дітей. Через невеличкі проколи у шкірі та кістці ми стабілізували та фіксували перелом. Це зменшувало крововтрату на операції, а діти її краще переносили.

Тяжкі переломи ми так і фіксували. А потім таких дітей евакуювали до клінік Європи: у Польщу, Німеччину. Там вони завершували лікування і починали реабілітацію. Західні колеги високо оцінювали нашу роботу, бо після ефективного лікування на першому етапі період відновлення значно швидший. Цим першим етапом була наша лікарня.

За ці місяці запам’яталася трагедія на вокзалі Краматорська.

Ми тоді прийняли більше 20-ти постраждалих за дві доби. Вкрай тяжкі травми у дорослих і дітей. Я три доби не виходив із лікарні. Та впоралися, все зробили якнайкраще.

А ще — був у нас хлопчик із Маріуполя. Дитина, яку війна травмувала одну з перших. Травмувала тяжко. У нього були переломи обох кінцівок: гомілок, стегна. У нашій лікарні ми його стабілізували, зафіксували. Потім хлопчика евакуювали до США. Він зараз там лікується. Але неймовірно радісно знати, що саме завдяки ефективній роботі наших медиків наступні етапи лікування для нього минають легше. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev