Як заходили в Зарічне: військовий "Павук" про один із боїв на Донеччині

Військовий "Павук" воює на Донеччині. Йому 21 рік, а до повномасштабного вторгнення був на строковій службі, зараз підписав контракт.  Воїн брав участь у боях за Зарічне та Майорськ. Про свій досвід військовий розповів для Військової частини 3035 Національної Гвардії України. 

Як заходили в Зарічне: військовий "Павук" про один із боїв на Донеччині/фото Генштабу

Зарічне – невелике селище міського типу у Лиманській міській територіальній громаді. Максим на позивний "Павук" розповідає про те, як заходили в населений пункт. 

"Я сам із Херсона, був у Зарічному. Ми виїхали на ротацію до села Зарічного, деякі позиції були вже викопані, але для меншої кількості людей, почали копати ще для себе." 

Далі на позиціях стало неспокійно. Максим розповідає, що почалися "салюти" російських касетних, мінометних обстрілів. Пізніше все перервалося на обідню перерву, яка тривала близько години, а далі заїхали російські танки. 

"Нам пощастило, що в нас стояла машина, на якій ми виїжджали і ми зняли з неї сідушки. Тоді накрились цими сідушками і це було типу маскування. Земля чорна, ми накрились, аби дроном не було видно." 

Групі військових вийшло двома пострілами з "ПТУР" влучити в один із танків, які були на тій позиції. Таким чином, група без втрат вийшла в саме Зарічне.

Наступним пунктом призначення була школа. "Павук" ділиться, що його вразило, що село та дроти було більш-менш ціле, тому зрозуміло, що прильотів не було. Але як тільки захисники зайшли у внутрішній двір школи (Вона мала П-подібну форму), побачили прильот від ракети. 

"Я і ще два моїх побратими "Буба" та "Агроном" потрапили на одну точку, мали займатися евакуацією "200-х", "300х". У разі чого, мали прикривати відхід першої лінії і робити оборону, у випадку прориву. В першій половині дня, десь о 12:00 нам принесли першого пораненого – у тулуб та голову. Ми йому надали першу домедичну допомогу, але винести його не було можливості через дрони, треба було дочекатися темряви, години 17-18."

Врешті почалася дуель між українським танком "Мишком" і російським. "Павук" ділиться, що недалеко від позиії був міст та опорні колони і зненацька по них сталося два влучання. Це було і страшно і цікаво водночас, бо військовий такого ще не бачив. 

Окрім того, на точці евакуації воїни думали, що доведеться виносити по одному, по двох людях звідти. Однак поранені відмовились знімати бронежилети, залишити зброю і фактично самі пішли. 

Але все зіпсував дрон окупантів, який літав над військовими. 

"Над нами літав дрон і змалював нашу позицію. Тут почався приліт: у вухах дзвенить, всюди пилюка, не зрозуміло, що коїться. Почали перегукуватися, "Агроном" виявився "трьохсотим". Мене також це зачепило, відчуваю одяг починає прилипати. Але завдяки тому, що одягу було багато, влучення змінило траєкторію. "Буба" вже накладав "Агроному" турнікет на ногу та руку. Ми винесли його на точку евакуації та повернулися назад на свої позиції... " – розповідає "Павук".

Зараз "Агроном" потрохи одужує, вже рветься назад до побратимів, аби взяти "матч-реванш". 

За словами "Павука", після того, як звільнили його рідний Херсон, він відчуває себе зобов'язаним зробити усе можливе, щоб Луганщина та Донеччина були звільнені.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev