У Слов’янську потерпаючі від насилля жінки можуть знайти прихисток у притулку

У Слов’янську Донецької області з’явився притулок для жінок – центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від насильства або жорстокого поводження.

У Слов’янську потерпаючі від насилля жінки можуть знайти прихисток у притулку

Заклад відкритий за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми відновлення та розбудови миру ПРООН, повідомляє ІА «Вчасно».

Жінки, які зазнали домашнього, сексуального або ґендернообумовленого насильства, зможуть перебувати у центрі певний час та отримати необхідну психологічну, соціальну та правову підтримку. Він надає можливості як для потерпілих, так і для органів та служб (соціальних, правоохоронних, правових), які мають реагувати на подібні  випадки.

«Відкриття такого центру – це наступний крок у напрямках модернізації країни, коли людина стає у центрі, коли ми поважаємо верховенство права та захищаємо населення України, - зауважив керівник Програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Беренд де Гроот. - Кілька місяців тому, я спілкувався з групами захисту, спілкувався з представниками поліції і хочу сказати, що в них є люди, які розуміють, як можна боротися з гендернообумовленим насиллям. На жаль насилля відбувається у сім’ях та різних суспільствах. Але у Донецькій та Луганській області це погіршується і кризою та агресією. І від цього ситуація є ще складнішою. Я запитував у поліції, як вони реагують, коли телефонує дитина та повідомляє, що батьки б’ються. Але на жаль, поліцейські кажуть, що немає місця, куди б можна було забрати жінку. Відкриття центру заповнить прогалини та продовжить роботу у цьому напрямку». 

Де розміщено центр не розголошується, задля безпеки потерпілих. Телефони, за якими жінки зможуть звертатися будуть розповсюджені у ЗМІ.

У приміщенні центру зробили капітальний ремонт. Загальна вартість робіт складає 1 105 624,00 грн. З них 250 000, 00 грн – міський бюджет та 855 624,00 грн – фінансова підтримка ПРООН / ЄС.

Подальша робота центру упродовж року підтримуватиметься Фондом ООН у галузі народонаселення (ФН ООН) за фінансової підтримки уряду Великої Британії. Робота центру здійснюватиметься у співпраці з міською та обласною владою, Донецьким обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також неурядовими партнерами, зокрема ГО «Ліга соціальних працівників».

За міжнародними стандартами, одне місце у притулку має припадати на 7 500 – 10 000 осіб населення. За статистикою, понад 20% осіб, які пережили насилля та потребують тимчасового притулку, а також соціально-психологічної допомоги. Щороку в Україні  понад 600 жінок гине від гендерного насильства. 

«До 2030 року ми взяли за напрямок цілі сталого розвитку. Відкриття такого центру означає, що суспільство є здоровим, - сказав директор Програми розвитку ООН в Україні Янтомас Хімстра. - Суспільство є настільки сильним, настільки воно піклується про слабких у своїй спільноті. Це може бути як жінки, діти чи чоловіки». 

Відкриття такого центру у Слов’янську стане початком створення цілої мережі таких закладів, по свій Україні. 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev