У Святогірській лаврі окупанти знищили найбільший дерев’яний храм України: Зеленський закликав виключити росію з ЮНЕСКО

Сьогодні російська артилерія знову вдарила по Святогірській лаврі на Донеччині. Знищений Всіхсвятський скит, якому понад 100 років.

Всіхсвятський скит на Донеччині до та після приходу рашистів

Скит був освячений ще в 1912 році. Вперше його зруйнували за часів радянської влади. А сьогодні його спалила російська армія, зазначив у своєму дописі президент України Володимир Зеленський.

Святогірська лавра, що перебуває в канонічній єдності з московським патріархатом, вже не вперше під обстрілом.

Цього ж тижня, у середу, російські снаряди розірвалися просто в келіях монахів лаври. Четверо людей загинули, ще четверо – важко поранені. Святогірськ перебуває під вогнем ще з травня.

«Окупанти точно знають, який об'єкт обстрілюють. Вони знають, що на території Святогірської лаври немає військових цілей. Знають, що там укриваються від бойових дій близько 300 мирян, зокрема 60 дітей. Але все одно російська армія обстрілює лавру, як і весь Донбас. Як і будь-яку іншу територію та будь-який інший об'єкт України, до якого може дотягнутися. Їм байдуже, що саме перетворювати на руїни», — зазначив президент.

Так виглядав найбільший дерев'яний храм України до обстрілу росіянами:

А тепер скит знищено:

За словами Володимира Зеленського, 31 травня Верховна Рада України звернулася до ЮНЕСКО з вимогою позбавити росію членства в організації.  Жодна інша держава, крім росії, не знищувала у Європі стільки пам'яток, культурних і соціальних об'єктів за весь час після Другої світової війни.

«Кожна спалена росією в Україні церква, кожна підірвана школа, кожен зруйнований меморіал доводить, що росії не місце в ЮНЕСКО. Про що можна говорити з державою-варваром, з державою-терористом? Про те, якими артилерійськими снарядами краще знищувати історичну спадщину? Ми очікуємо на логічну та справедливу відповідь від ООН та ЮНЕСКО. Це Організація Об'єднаних Націй, і її статут не передбачає об'єднання з терористами. Ізоляція росії має бути повною, вона повинна відповідати за свої злочини», — додав український президент.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev