Виживання попри мороз і недолугу "владу": мешканці Маріуполя проводять ночі у підвалах, де облаштували свої “квартири”

Навіть окупанти зізнаються, що те, що відбувається у місті – це “повна жесть”.

Мешканці Маріуполя проводять ночі у підвалах, де облаштували свої “квартири”/фото з відкритих джерел

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко опублікував відео про те, як в окупованому Маріуполі доводиться виживати людям. На вулиці холодно навіть протягом дня, а мешканці потрощених домівок проводять ночі у підвалах, де облаштували свої “квартири”. Однак в обгорілих будинках в районі “Азовсталі”, які рашисти вже готуються зносить, і досі живуть люди, яким просто нікуди піти.

Для того, щоб хоч якось виживати, в одній квартирі проживають кілька сімей. Сенс – у тому, що разом можна швидше нагріти приміщення, побут – також спільний, що економить останні запаси їжі, води тощо. І разом мінімально обладнати квартиру до холодів було значно легше.

“У ванній ми не миємося, бо холодно. Води немає, світла немає. Все готуємо на вулиці”, – розповідають маріупольці.

На вулиці Волгодонській аналогічна ситуація. Люди живуть у підвалах, п’ють технічну воду, яку за всіма правилами суворо заборонено вживати. Однак кажуть, що після кип’ятіння вона “кращає”. Альтернативи ж їй немає.

“У нашому будинку ми прожили 79 років, все життя. Батько отримав квартиру, коли мені було 8 років, і весь цей час ми тут. Зараз запасаємося дровами, носимо воду… Хліб привозять військові з Новоазовська. Живемо на Волгодонській, підвал, другий під’їзд. 

З квартирами зараз, кажуть, “напряжно”. Обіцяють кімнату в гуртожитку”, – розповідає маріуполець Сергій.

Водночас житлове покращення не настало й у тих будинках, які окупанти нібито прибрали до рук і намагалися покращити там ремонти. І хоч у деяких будинках вони були взагалі не потрібні, але росіяни таки провели “покращення”, після якого стан будинків значно погіршився.

“Результат ремонту дахів 3 й 4 під’їздів будинку №78 по вулиці Київській. Просто зараз квартири заливає з 9 по 6 поверхи. Підрядник – “Кубань проект”. Покрівля в 3 будинку була абсолютно ціла до ремонту”, – обурюються мешканці дому. 

Така ж ситуація з псевдоремонтом і по інших будинках. Росіяни заходять у будинки й ставлять місцевих перед фактом, що будуть проводитися ремонтні роботи. Навіть якщо мешканці колективно проти, тому що будинок більш-менш цілий – робочі на це не зважають. 

В деяких будинках ремонти тривають ще з літа. При цьому рашисти пошкодили покрівлю, пообіцяли повернуться й виправити це – і вже місяць як не з’являються. Окупантська влада, якій скаржаться, розводить руками – мовляв, якщо щось не влаштовує, можете їхати з Маріуполя.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev