Як підтримати творчих підлітків Маріуполя, або що таке фонд «Птічки»

Фонд «Птічки» опікується маріупольськими підлітками. Допомога полягає від покупки необхідних речей та техніки для навчання до квитків в безпечні місця та різнопланової індивідуальної допомоги. 

Фото: Арт платформа Ось

Раніше «Вчасно» розповідало, що протягом 2021 року платформа ТЮ створювала проєкт під назвою «Aрт кластер ОСЬ». У ньому підлітки з Маріуполя могли реалізувати себе в творчості, для них організовували різноманітні воркшопи та майстеркласи. Тут працювали з різними підлітками, зокрема із незахищених груп: це ЛГБТ-підлітки чи підлітки з неповних чи малозабезпечених родин.

Після початку повномасштабної війни на базі платформи самоорганізувався фонд під назвою «Птічки». Марії Проніній, яка опікувалася та працювала з дітьми, почало писати багато людей, які мали бажання підтримати молодь. 

За словами Маші, спочатку підлітки соромились приймати допомогу, тому створення такого фонду з такою символічною назвою дозволило дітям простіше сприймати поміч. 

«На жаль, більшість наших дітей — це травмовані і налякані діти, які просто потребують щоб адекватні дорослі попіклувались про них, захистили, і вони мали можливість закінчити школу, далі навчатись, жити десь, їсти щось і розвивати свої таланти, бо в нашому арт кластері дуже талановита молодь».

Таким чином, фундація назбирала близько 800 тис. гривень, які складалися з грантів швидкого реагування, пожертв друзів, підписників платформи, а також небайдужих людей з усього світу. 

За словами творців фонду, гроші наразі використали на грошову підтримку спільноти на території України, транспортні витрати на переїзд підлітків з Маріуполя у безпечні місця, грошову підтримку тих, хто виїхав складними шляхами до ЄС. Також на транспортні витрати по ЄС та інших країнах, покупку необхідної техніки для молоді й інших речей, індивідуальну допомогу. 

Стас Корольов / фото: ЛЮК Стас Корольов / фото: ЛЮКОкрім того, значну роль у допомозі молоді відіграв виконавець Стас Корольов. З платформою ТЮ він знайомий вже давно. Знає Машу Проніну ще по донецькій мистецькій тусовці до російської агресії 2014 року.

В 2021 році з арт-директоркою свого проєкту Анастасією Весною вони приїжджали до Арт кластера в Маріуполь давати майстеркласи — Корольов по створенню музики, а Весна — по віджеїнгу.

«Ми в захваті від їх роботи з підлітками. І від завзятості в роботі в громадському секторі. Ще на самому початку повномасштабного вторгнення вони почали збирати гроші для тих, хто залишився в ще не окупованому Маріуполі. Ми тоді кинули запит в чат наших патронів (людей, що підтримують нас як мистецьку одиницю), і вони накидали їм певну суму грошей. Це важливий приклад горизонтальної комунікації: через те, що ми повністю довіряємо Платформі Тю, а наші патрони довіряють нам, корисна взаємодія відбулася», — ділиться Корольов. 

Якщо ви бажаєте допомогти фонду, переходьте за реквізитами:

PayPal: [email protected]

IBAN: UA813052990262056400930672306

ПриватБанк:
5168 7520 1359 8449
(Олександр Сосновський)

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev