Якщо раптово припинилися виплати ВПО: розбір ситуації від правозахисників

Непоодинокими бувають ситуації, коли виплати допомоги на проживання ВПО не нараховуються з тих чи інших причин на поточний рахунок отримувача.

Фото з архіву "Вчасно"

Саме з такою ситуацією до громадської приймальні УГСПЛ в Торецьку звернувся пан Федір. Навесні 2022 року він був вимушений переміститися з маленького міста на Донеччині до Дніпра. На новому місці чоловік оформив довідку ВПО та з квітня місяця фактично почав отримувати виплату допомоги на проживання.

У листопаді нарахування вказаних виплат було припинено з незрозумілих підстав. Спочатку пан Федір особисто звернувся до місцевого управління праці та соціального захисту та поцікавився причинами невиплати. Посадовці запевнили чоловіка, що йому перераховано усі належні суми, але іноді трапляються затримки у виплаті, тож порекомендували «трішки зачекати і гроші обов’язково надійдуть...»

На жаль, протягом місяця ніяких сум на поточний рахунок пана Федіра так і не поступило. Після чого чоловік вирішив звернутися до приймальні за допомогою.

Ретельно проаналізувавши ситуацію та всі наявні документи, правозахисники прийняли рішення скласти від імені чоловіка заяву та направили її до управління соціального захисту.

В заяві юристи вказали, зокрема, наступне:

«Згідно Статті 46 Конституції України Громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Статтею 7 Закону України Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб вказано, що Україна вживає всіх можливих заходів, спрямованих на розв’язання проблем, пов’язаних із соціальним захистом, зокрема відновленням усіх соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Механізм надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам визначає порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 року № 332. Згідно п. 3 Порядку вказана Допомога надається щомісячно з місяця звернення».

Таким чином, як стверджували правозахисники, затримка у виплаті в понад два місяці суперечила приписам вищезгаданої норми.

Через деякий час пану Федору прийшла відповідь, в якій посадовці зазначили, що Міністерством соціальної політики України впроваджено нове програмне забезпечення Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС) для призначення допомоги внутрішньо переміщеним особам. Отримувачу поновлено виплату допомоги на проживання. Кошти по допомозі за грудень 2022 року та січень 2023 року у сумі 4 000 грн було включено в списки на виплату першого періоду січня 2023.

Наразі стало відомо, що чоловік нарешті таки отримав усі належні йому грошові суми в повному обсязі.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev