“Здурніла й нічого не робить”: у Маріуполі й Сєвєродонецьку окупантські “схеми” з нерухомістю відкрили очі навіть пропагандистам

В окупованому Маріуполі ще з літа тривають чи не кулачні бійки за нерухомість. 

владі начхати на маріупольців – вона просто хоче “заграбастати” собі квартири й далі не помічати змерзлих, збіднілих і безпритульних містян/ Фото: Маріуполь, проспект Металургів, 77

Хоч у серпні схеми з нерухомістю у Маріуполі були майже непомітні, принаймні пропагандисти не хотіли їх помічати, то тепер навіть вони визнають: владі начхати на маріупольців – вона просто хоче “заграбастати” собі квартири й далі не помічати змерзлих, збіднілих і безпритульних містян, повідомляє «Вчасно». 

Доки в окупованому місті частина людей вимушена виживати у підвалах (тому що там бодай повітря “прогрівається” від дихання кількох людей, які ночують і днюють), рашисти нібито будують нові житлові квартали. Проте на питання, коли туди будуть заселяти, мовчать – і лише на офіційних “відкриттях” видають ключі кільком сім’ям, зазвичай привезеним з росії.

За умовами росіян, які відомі сьогодні, втрачену квадратуру міняють лише на такий самий об’єм квадратних метрів. Відшкодування втраченої квартири ж зараз сягає 6 тисяч рублів за метр, а максимум, який згодні виплатити окупанти – 100 тисяч рублів.

Хоча й на цьому “сюрпризи” не закінчуються – тому що якщо раніше можна було подати заяву на відшкодування частини нерухомості, то зараз окупанти змінили правила – і обіцяють відшкодовування тільки тим. хто його втратив повністю. 

Якщо справа стосується знищеного будинку – то замість нього теж дають квартиру. Проте площа залежить ще й від кількості людей, які були прописані на тих квадратних метрах. 

“Сьогодні намагався написати заяву на відшкодування згорілої квартири. Вдалося це з горем на пополам.  По-перше, бланків заяв у них немає. Треба друкувать самостійно їх, а це 160 рублів.

А для того, щоб цей бланк прийняли – треба копії документів на житло, прав власності, скани паспорта (усі 16 сторінок). Усе перераховане – по 16 екземплярів.

А щоб тебе ще й приняли – треба відстояти живу чергу. Зараз люди приходять десь о половині п’ятої ранку, о п’ятій вже є перші в черзі”, – розповідає маріуполець Артем Дорошенко.

“Адміністрація дочекалась холодів і морозить людей”: навіть ждуни обурені окупантською владою

У Сєвєродонецьку ж окупантська влада настільки допекла місцевих, що навіть у пропагандистських каналах з’явилися обурливі дописи з засудженнями. Тема – та ж, про нерухомість. І найбільш цікаво – що скаржиться сама ж адміністрація каналів.

“Зараз у Сєвєродонецьку типу намагаються створити маневрено-житловий фонд. При цьому ходить група посадових осіб і розкриває квартири. Так, робиться це під відеозйомку і надалі квартира опечатується. І так, багато хто навіть може змиритися з тим, що їхня квартира потрапить у цей фонд, і що туди заселять чужих людей. Але як все це робиться – просто не вкладається в голові. Усі в адміністрації знали вже давно, що будуть проблеми з опалювальним сезоном. То чому цей фонд не створювався раніше? Чому адміністрація дочекалася холодів, і коли люди, які були в місті, виїхали з нього (через холод), адміністрація почала розкривати квартири? Дуже прикро, що відбувається саме так”, – обурюються пропагандисти.

“Нерухомі біди”: маріупольцям бомбами “облаштували” цілодобове провітрювання й відмовляються його ліквідувати

Мешканці Маріуполя розповідають журналістам “Вчасно”: проблеми з окупантами стосуються не лише отримання нового житла, а ремонту потрощеного. Зокрема, багато людей відмовилися від отримання нових квартир, повіривши обіцянкам росіян відремонтувати квартири без стін і вікон. Проте багато обіцяного так і лишилося у стадії “колись зробимо”, а дірки в стінах уночі морозять усі квартири. 

“Що змогли зробить росіяни – це поставить нові вікна нам, хоча багато хто відмовлявся. Просили не міняти цілі нові європейські вікна за тисячі гривень на дешеві рашистські, але вони погрожували, що якщо не дамо згоду – будуть виламувати двері й насильно ставити. Ну, багато хто вже погодився, вже й пошкодували – бо вони й продуваються, і стояти біля них холодно. Але то таке, нам теж поставили нові, бо на кухні їх вибило ударною хвилею. Але дурня в тому, що  в залі – дірка на всю стіну. Був приліт, наша квартира стала спільною з сусідською. Ми по нормальному просили щось із цим зробить, заробить дірку. А нам сказали: щось не подобається – робіть самі, ми цим не займаємось, нам за це не платять. І звертаться до когось ще немає сенсу, бо всі таке відповідають. По факту нам реально треба самим якось зароблять ці дірки. А як? Забивать якимись дровеняками зараз? То це ж до одного місця. Бетонну стіну закладать цеглою, чи що”, – обурюється Анастасія з Маріуполя.

Ті самі “квести” і з дахами, які течуть при найменшому дощі. Підрядників, які виконуватимуть ремонтні робот, досі не знайшлося. Щоправда, окупантська влада всіляко ігнорує заяви місцевих і просто каже їм чекати. Однак чого чекати – чи морозів, чи дива – достеменно невідомо. 

З вікнами, але без цінних речей: реалії “ремонтів” у Маріуполі

Лана, маріупольчанка, додає: робочі вікна ставлять масово, але так само масово грабують квартири. Жінка стала однією з потерпілих, якій “вичистили” квартиру від усього цінного.

“Поставили нам вікна, але для цього зламали замок у квартирі. Потім – розбили стіну, яка межує з сусідською квартирою, й винесли все, що можна. І це протягом двох днів, гадські “будівельники”. При тому, що на дверях був написаний мій номер телефону, і я б швидко приїхала, щоб відкрити будинок”, – розповідає жінка.

На проспекті Перемоги, 39 у Маріуполі люди з маленькою дитиною лишаються жити в умовах без опалення, освітлення, газу та води. Окупанти, які обіцяли щонайменше знайти прихисток родині, не так давно змінили риторику – і сказали самостійно розбиратися зі своїми проблемами, а почати… з електроенергії. Щоправда, номер, за яким вони радили звертатися, не працює – як пояснили електрики, яких випадково зустріла родина, це внутрішні телефони. І дзвінки від абонентів навіть не приймаються. А “зовнішнього” не існує – потрібно лише особисто приходити зі скаргами або зверненнями.

“Три дні ми телефонували, ніхто слухавки не брав. Ми спитали в електриків, чого так, а вони сказали, що це не для простих “обиватєлів”. Тобто гудок йтиме, але диспетчер навіть не отримає звіщення про нього. А для того, щоб подати заяву – потрібно їхати на Войнича, пробитися через охорону й лише по внутрішньому телефону подавати заяву”, – обурюється Олена, яка намагалася викликати ремонтників. 

Біди з ремонтом нерухомості тривають зокрема й на вулиці Металургів, яку окупанти ще з весни нібито намагаються “реабілітувати”. Тепер люди скаржаться на робітників нібито неросійської зовнішності, які халатно ремонтують багатоквартирні будинку. 

“У будинку за адресою Металургів, 173 люди неросійської зовнішності почали ремонтувати будинок. Будматеріали скидають з даху, територія ніяк і нічим не обведена, тобто потрапити під “скид” може будь-хто, в тому числі й діти! Паспорта об’єкта взагалі немає! Уже ці робітнички пошкодили зовнішні блоки кондиціонерів, сушилки для прання, паркан у сусідньому будинку”, – обурюються місцеві. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev