Місця для підтримки переселенців та активної молоді: маріупольці розвивають мережу хабів на Заході України

Кілька переселенців — маріупольців, дніпрян та киян — об’єдналися і відкрили перший у Мукачевому коворкінг «AwareZone» для молоді. До цього часу подібного простору у місті не було.

Маріупольці розвивають мережу хабів на Заході України

Один з ініціаторів відкриття — Юрій Давиденко, через початок бойових дій він виїхав у березні з Маріуполя до Мукачевого.

Юрій працював у хабі «1991 Маріуполь» менеджером з організації заходів для ІТ-спільноти, гуртував місцеву молодь, яка розвивала стартапи. Тож цей організаційний та комунікаційний досвід використав під час підготовки та відкриття нового хабу.

«AwareZone» — це місце для підтримки переселенців, молоді та громадських активістів. Тут створили комфортні умови для розвитку, творчості та соціалізації. У день відкриття до коворкінгу прийшло понад 30 людей — як місцевих жителів, так і маріупольців. Облаштувати простір допомогли міжнародні партнери — організації «EDYN», «Ukraine Friends», «3.5 відсотків», «National Democratic Institute», «Help Ukraine 22 «Operation Palyanytsya».

Юрій Давиденко Юрій Давиденко«Коли я приїхав до Мукачевого, місцева молодь казала, що їм ніде зустрічатися, ІТ-шники просили простір для роботи. Ми одразу зрозуміли, що у цьому є потреба. Враховуючи, що такий простір ми мали у Маріуполі, взялися до роботи. Гроші на відкриття коворкінгів надали міжнародні донори та небайдужі люди. Врешті за місяць роботи ми створили новий простір для розвитку стартапів, зустрічі активістів. Досвід з Маріуполя дуже допоміг у цьому. Вдома ми отримали досвід, як працювати з людьми та для людей, на новому місці ми просто застосували свої знання», — розповідає проєктний менеджер, переселенець з Маріуполя Юрій Давиденко.

Простір облаштували у приміщенні торгівельного центру. Зараз у ньому є столи, стільці та крісла, ноутбуки, проєктор, фліпчарт — усе, що потрібно для проведення заходу. З балкона відкривається чудовий вигляд на гори, щоб отримати свою порцію натхнення. Поступово додається кількість охочих працювати тут.

«У Маріуполі було кілька просторів та хабів, де постійно збиралася ІТ-спільнота, проводилися тренінги, різні заходи, просто можна було попрацювати з ноутбуком. У Мукачевому такого немає, але запит на це був доволі великий, тож віримо, що наповнимо простір життям, ми маємо безцінний досвід з Донеччини», — ділиться Юрій.

Ще один коворкінг маріупольці переселенці відкрили у Хмельницькому. За волонтерські гроші облаштували його — привезли меблі, провели швидкісний інтернет, залучають гроші для закупівлі м’яких крісел, облаштували 15 робочих місць з комп’ютерами.

«Наповнити будь-який простір життям – це важка щоденна робота. Потрібно створювати екосистему, будувати стосунки між тими, хто приходить до простору, залучати тих, хто буде постійним резидентом – працюватиме щодня та платитиме за це гроші. Це складно, але ми віримо, що у нас це вийде», — каже Юрій.

Зараз команда, яка займається наповненням цих просторів, складається з семи людей. Вони подають грантові заявки до різних організацій, щоб створити комфортні умови для згуртування людей у коворкінгах та сприяти їх адаптації на новому місці, попри те, що деякі з них самі через війну опинилися за 1400 кілометрів від дому.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev