Доведені до дистрофії і з нагнійними ранами: що пережили захисники Маріуполя у російському полоні 

Звільнені з неволі захисники «Азовсталі» розповіли про психологічний тиск з боку окупантів та мордування голодом.

Фото захисника "Азовсталі" Дмитра Козацького

Захисники "Азовсталі", яких вдалося визволити з російського полону, пережили приниження та опинилися на межі дистрофії. 95 оборонців, які вже перебувають в Україні, знаходяться під посиленим наглядом лікарів. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Колишні полонені мають тяжкі поранення, деякі "азовці" втратили кінцівки. Захисники "Азовсталі" лікуються та сподіваються якомога швидше повернутися на фронт. Вони пережили сильний стрес, мають серйозні поранення, але не зламалися. "Азовці" стримували ворога усіма силами, вони вийшли з заводу вже тоді, коли опинилися в повній ізоляції.

У полоні військові перебували під психологічним тиском

Після виходу з «Азовсталі» українських бійців росіяни розкидали по всіх можливих напрямках – від виправної колонії в Оленівці, аж до самого Донецька. Фізичного тиску, кажуть поранені, не здійснювали, але от психологічно було непереливки.

«О 6 ранку в нас був підйом. Ми слухали гімн росії. Потім о 8 годині було шикування перерахунок. Після цього ми ходили на приймання їжі…», - розказує Михайло.

«Три ложки їжі, все на воді, тобто поїв ти, дві години і знову їсти хочеться. Тобто малі пропорції, годували, принижували, морально, ми в них "терористи" були, ніби ми стріляємо, вони не стріляють, вони прийшли нас "визволяти"…», - розказують бійці.

Після пережитого на «Азовсталі» у полоні їм було не страшно, зізнаються бійці. Рятувала надія – всі вірили, що мають повернутися додому. 

«Перший обмін, число не згадаю, нас вже повантажили в автобуси з госпіталя. Ми від’їхали на 500 метрів, і сказали, що українська сторона відмовляється вас забирати», - розповідають оборонці Маріуполя.

Медичного нагляду майже не було

Майбутній обмін  зривався двічі, але зараз частина звільнених захисників нарешті відпочивають в українській лікарні. Їх відгодовують та забезпечують усім - від одягу до телефонів, аби вони могли поговорити з рідними. Чи не усі потребують додаткового медичного нагляду. Як кажуть лікарі, за хворими в полоні росіяни доглядали лише так, щоб ті не померли.

 «Мені здається їм не надавали належну допомогу, тому що і пов’язки були брудні, і рани були нагнійні, і хлопці були дуже виснажені, такі навіть кахектичні, тому, як на мене, допомога була неадекватна», - каже хірург Дмитро Мялковський.

Звільнити із полону вдалося тільки 95 маріупольских захисників. Загалом обміну чекають ще майже 2,5 тисячі оборонців «Азовсталі». Хлопці, які зараз у шпиталі, відзначають, затримуватись тут не будуть. Після одужання частина хоче одразу повернутися, бо війна наразі не закінчена.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev