"Коли ми зайшли у Волноваху, від міста вже майже нічого не залишилося", - гвардійці розповіли про оборону Донеччини

Тарас і Олег проходили службу в патрульному підрозділі НГУ. Під час чергової ротації в районі проведення операції Об’єднаних сил, виконували завдання з охорони взводних опорних пунктів, біля одного з населених пунктів на Донеччині.

Гвардійці рятували місцеве населення від російських обстрілів на Донеччині/фото НГУ

Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, їх ВОП був найвіддаленішим. Перші дні мобільного зв’язку майже не було, а радіостанції постійно прослуховували російські війська. З часом військові почали використовувати це на свою користь, передаючи неправдиві дані, аби збивати з пантелику противника.

«У Волновасі, коли ми зв’язувалися «радійкою», менш ніж за 5 хвилин до нас летіли снаряди від росіян», – розповідає Тарас.

На початку березня, коли нацгвардійці та військовослужбовці Збройних Сил зайшли у Волноваху, від міста вже майже нічого не залишилося – кожен будинок був пошкоджений внаслідок російських обстрілів. Олег та Тарас виконували завдання у різних частинах міста, але підтримували зв’язок. Їх напрямки «кошмарив» російський танк. Дізнавшись, що в українських військових є «Джавелін», рашисти змінили тактику.

«Одна із наших позицій була у балці, де дивом зберігся невеликий пішохідний місток. Місцеві у тому районі ще залишалися, однак, росіяни їх постійно обстрілювали. Після кожного обстрілу ми виїжджали туди на допомогу», – розповідає Олег, – Внаслідок одного з таких обстрілів постраждала подружня пара пенсіонерів – дідусь з бабусею отримали важкі осколкові поранення ніг».

Легковиком, який був у розпорядженні військових, Олег та Тарас якомога швидше доставили їх у лікарню. Пізніше гвардійцям стало відомо, що жінка втратила ноги, але вижила.

«Через зруйновані мости та побиті дороги «швидка» не могла проїхати в обстріляні населені пункти, тому, забирала поранених у нас», – розповідають гвардійці.

Постраждалих доставляли до віддаленої позиції, де вони отримували першу медичну допомогу та чекали на евакуацію. Дуже часто бійці самостійно виїжджали забирати поранених з поля бою, попри обстріли та небезпечну близькість противника.

«Евакуація поранених в лікарню могла займати кілька годин, але кожна витрачена хвилина варта врятованого життя», – стверджують гвардійці.

Група інформації та комунікації Центрального ТУ

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev