Зима близько: як підготуватися до аварійних відключень електрики

Внаслідок масованих ракетних обстрілів з боку росії та білорусі в Україні пошкоджено об'єкти енергетичної інфраструктури в 11 областях та Києві. Практично по всій країні спостерігаються перебої з електропостачанням. "Вчасно" підготувало добірку лайфхаків та порад, як пережити зиму за наявності неадекватної країни-сусідки.

Як підготуватися до аварійних відключень электрики

У столиці, Київській, Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях запроваджено графік аварійних або віялових відключень задля вирівнювання рівня напруги в мережі. І хоча українські фахівці щосили підтримують енергосистему та усувають наслідки обстрілів, загроза повторних підступних обстрілів критичної інфраструктури з боку росіян не минає.

Отже, що потрібно аби допомогти Україні витримати під час постійної загрози ракетних ударів по об'єктах життєзабезпечення.

1. Обмеження електроспоживання.

Насамперед українців просять обмежити у пікові години (з 17 до 22) споживання електроенергії. Це допоможе енергосистемі та зменшить потребу в аварійних відключеннях.

Найбільш енерговитратними є такі прилади:

- електрообігрівачі;

- мікрохвильова піч;

- пральна машина;

- електрична духова шафа;

- електрочайник (кавоварка);

- праска;

- посудомийна машина;

- кондиціонер;

- пилосос;

- телевізор.

Основні методи зниження енергоспоживання:

- йдучи, гасіть світло.

- використовуйте енергозберігаючі лампочки.

- протирайте лампочки і плафони. Пил здатен «з'їсти» до 20% випромінюваного світла.

- частіше мийте вікна. Пил перешкоджає потраплянню в приміщення природного світла, тому вам доводиться частіше включати штучне освітлення, витрачаючи цінну електроенергію.

- не ставте в холодильник гарячі страви. В такому випадку, для підтримки заданої температури, холодильник витрачає в рази більше електроенергії.

- кип'ятіть в чайнику потрібну кількість води.

- регулярно розморожуйте холодильник. Наявність льоду на стінках пристрою підвищує його енергоспоживання на 15-20%.

- повністю завантажуйте пральну машину. Така методика дозволяє знизити енерговитрати на прання на 10-15 відсотків.

- прання в холодній воді. Сьогодні існує безліч миючих засобів для прання в холодній воді. Крім того, що таким чином ви зможете попередити вицвітання одягу, так ще й заощадите значну долю витрат на електроенергію.

- переведіть бойлер на економний режим. Часто споживачі цікавляться, як економити електроенергію з бойлером, адже відключати його на ніч не рекомендується. Ми радимо встановити температуру для повсякденного користування 50-60 градусів, і один раз на тиждень підвищувати її до 90 градусів на декілька годин, щоб запобігти появі бактерій всередині баку. До того ж, важливо своєчасно виконувати техобслуговування пристрою.

Окрім допомоги державі обмеження у енергоспоживанні дозволить зекономити певні кошти на комуналці.

2. Підготуватись до можливих аварійних відключень:

- підготувати ліхтарики із запасними батареями для кожного члена сім'ї.

- підготувати запас свічок. Вони ніколи не будуть зайвими у господарстві і стануть при нагоді у організації романтичного вечора із коханою людиною.

- підготувати запас води та їжі, яка не псується, а також підготувати електроприлади та електроніку відповідно до інструкцій.

- за потреби та можливості придбати електрогенератор і зробити запас палива із розрахунку його кількості зогляду на перспективний обсяг споживання.

3. Що робити, коли електроживлення припинено?

- тримати холодильник і морозилку закритими і відключити від розеток електроприлади;

- при використанні пристроїв для обігріву або генераторів потрібно контролювати їх стан, можна використовувати електрогенератор тільки поза приміщенням;

- за потреби можна піти у громадське місце, де є електроенергія та не намагатися самостійно відновити енергопостачання.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev