Будівля з віковою історією: в Бахмуті російські війська зруйнували Центр дітей та юнацтва

Ворожі обстріли зруйнували Бахмутський міський Центр дітей та юнацтва, який у січні святкував би 100-літній ювілей.

У Бахмуті російські війська зруйнували будівлю з віковою історією / фото зі сторінки Олексія Реви у Фейсбуці

Бахмутський міський Центр дітей та юнацтва завжди спеціалізувався на роботі з дітьми. До війни його відвідувало понад тисячу маленьких бахмутян. Діти могли тут навчитися вокалу, хореографії, відвідати заняття з журналістики, психології, образотворчого мистецтва та багато іншого.

1 січня 2023 року в Бахмуті могли б святкувати столітній ювілей з дня заснування Центру для обдарованих дітей та підлітків. Проте російські окупанти зруйнували пам'ятку архітектурної спадщини України, про що на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив голова міської військової адміністрацій Олексій Рева.

Фото зі сторінки Олексія Реви у Фейсбуці Фото зі сторінки Олексія Реви у Фейсбуці

Своєю історію будівля сягає XІX століття. Згідно з науковим виданням «Бахмутський край: видатні сторінки історії», цю споруду, розташовану на одній із центральних вулиць міста, заснував відомий купець і підприємець Самойло Поляков, який стояв у витоків будівництва залізниць на Донбасі. 

Наприкінці 1800-х у Бахмуті Поляков побудував цей модерновий особняк — двоповерхову оштукатурену будівлю з червоної цегли. Початково будівля була приватним домом купця.

Поляков також виступав засновником Банку взаємного кредиту, тож до 1917 року у будівлі було перше відділення цього банку. В радянський період тут розмістився один із корпусів учительського інституту. Надалі — середня школа та Будинок піонерів. 

Саме в Центрі дітей та юнацтва у 2015 році проходили громадські зібрання щодо повернення Бахмуту його історичної назви.

У коментарях до допису щодо руйнування будівлі місцеві жителі діляться спогадами про це місце.

  • «А я навчалась в цій будівлі з 1962-1969 ,коли там працювала 26 школа, потім проходила мимо і кожного разу не могла відвести ока...Не можу стримати сліз...розбили ще одну історичну будівлю»,
  • «Дуже, дуже шкода! Тут навчались мої діти, відвідували гуртки. Тут працювали прекрасні педагоги!»,
  • «Жах, я в цій будівлі в 2013 році коли брав участь у МАН з математики тут захищав свою наукову роботу та зайняв призове 3 місце»,
  • «Неможливо дивитись на ці злочини без сліз. Хай їм все вернеться. А ми відбудуємось і будемо ростити нові таланти в новій будівлі».

Зазначимо, історія міста Бахмут має глибоке коріння і веде відлік з 1571 року. Це — одне з найстаріших міст Донеччини. Російська армія щодня обстрілює його, знищуючи історичні будівлі та руйнуючи життя мирних жителів.

Фото зі сторінки Олексія Реви у Фейсбуці Фото зі сторінки Олексія Реви у Фейсбуці

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev