Блекаут або що робити, коли ви «відрізані» від мережі

Вчора, 23 листопада, в Україні відбулися аварійні відключення електроенергії. Тисячі людей залишилися без світла та зв'язку. Що радять робити у такій ситуації?

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб бути готовими до таких випадків, є можливість підключитися до національного роумінгу. 

Як підключитися до іншого оператора

Всі пункти обов'язкові:

1. У налаштуваннях телефону вимкнути автовибір мережі:

– На Android: Налаштування - Мобільна мережа (Підключення) - Оператор.
– На IOS: Параметри - Стільникові дані - Вибір мережі

2. Знайти й обрати доступну мережу: Vodafone UA, UA-Kyivstar чи Lifecell. 

3. Якщо зареєструватись не вдалось, треба спробувати ще раз, або вибрати іншу мережу. 

4. Перевірити можливість вихідного дзвінка, SMS. 

5. Важливо раз на день повернутись та підключитись до свого оператора. Вручну або увімкнувши автовибір мережі. 

Окрім того, якщо не працює ефірне мовлення, а ви хочете дізнатися новини, Держспецзв'язку підготувало поради, де їх можна знайти:

На радіо

Шукайте «Українське радіо» («Суспільне») у FM-діапазоні або в АМ-діапазоні (чи на середніх хвилях на старих приймачах). Частоти для вашого регіону можна знайти на сайті «Суспільного».

Трансляцію «Українського радіо» здійснюють »Промінь», «Культура» та деякі комерційні радіостанції, наприклад, «Хіт FM» та «Мелодія». Шукайте частоти в FM-діапазоні та на середніх і коротких хвилях для вашого регіону на сайтах станцій.

На супутнику

Від початку війни українське телебачення розкодоване на супутнику. Сигнал можна зловити будь-яким супутниковим приймачем чи телевізором із вбудованим приймачем на супутнику Astra 4A. 

Онлайн на офіційних каналах влади в Телеграмі або в інших соціальних мережах

- Підпишіться на офіційні канали органів державної та місцевої влади, а також сектору безпеки та оборони в телеграмі або в іншій зручній для вас соціальній мережі чи месенджері. Телеграм зможе підвантажувати новини у ваш смартфон навіть в умовах слабкого сигналу.

- Заздалегідь знайдіть найближчий «Пункт незламності», якщо у вас повністю зникне інтернет і звʼязок. Адреси пунктів: https://nezlamnist.gov.ua/.

- Обов'язково вимкніть у налаштуваннях месенджера автоматичне завантаження відео та фото і залиште тільки необхідні канали. Так ви знизите навантаження на мережу.

На сайтах медіа або сторінках у соціальних мережах:

- Відмовтесь від споживання новин у форматі відео на користь текстових форматів.

- Читайте тільки офіційні українські медіа і не споживайте контенту з неперевірених джерел. Це допоможе зберегти не тільки мобільний трафік, а й ваше здоровʼя.

На онлайн-платформах

Дивитись українське телебачення можна на Youtube, на платформах Київстар ТВ, Megogo, Omega TV, а також в застосунку Дія.

Окрім того, якщо відсутній фіксований інтернет, відмовтесь від перегляду телебачення онлайн на будь-яких платформах навіть з мінімальною роздільною здатністю. Також важливо відмовитись від онлайн-ігор та будь-якого надмірного споживання мобільного трафіку, зайвих дзвінків тощо. Це створює надмірне навантаження на мережі операторів і може призвести до того, що в критичний момент хтось, навіть ви, може залишитися без звʼязку. 

Економія трафіку також доречна в «Пунктах незламності».

Інтернет-радіо

Користуйтесь лише за наявності фіксованого інтернету.

Шукайте українське радіомовлення на платформі radioplayer.ua, а також на сайті або в застосунку Суспільного радіо.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev