“Бахмутська м’ясорубка”: як військові називають захист Бахмута й про що зізнаються, коли туди потрапляють

На сьогодні одна з найтяжчих ситуацій на фронті – у Бахмуті, який наші воїни героїчно обороняють ще з літа, відколи місто стало “фортецею”. Бої там не припиняються ні на годину – під масованим обстрілом не лише військові, а й цивільні, які досі не покинули рідні домівки. Проте і для тих, і для тих рашистська агресія – смертельна. 

У соцмережах та в листуванні з рідними захисники відверто називають Бахмут і цю ділянку фронту “останньою”. Багато хто зізнається, що не надто сподівається повернутися з цього пекла.

“Тільки вернувся з Бахмута. Знов треба на Бахмут. На Бахмуті п**да. Я абсолютно не розумію, як військові на Бахмуті ще живі. Реально, вони мали б померти за усіма законами логіки. 

Коли хтось каже що на Бахмуті ху**во - то не просто ху**во. То означає, що можна загинути, зробивши зайвий крок. То означає, що у вас на нулі стрілецький бій ЗАВЖДИ. То означає, що п'ять хвилин без обстрілу – це виняток. Місто вже перестає існувати.

Люди гинуть. Один танк русні може зробити небоєздатною цілу стрілецьку роту. Що одна батарея кацапських Акацій може вбити 20 людей за свій боєкомплект. Це означає, що ми ховаємо людей. Друзів. Близьких.

Бахмут стоїть. Ціною людей. Ціною найкращих дітей України. Ті, хто живуть на Бахмуті – титани. 93, 53, “Скала” та інші (батальйони – ред.). Ви титани. Кожен. Всі”, –  написав днями військовий “Еванс” на сторінці у Твіттері.

Олександр Малашихін, який спілкується з військовими, що перебувають на бахмутському напрямі, додає: зараз саме ця ділянка фронту – найстрашніша. найтяжча та найнебезпечніша. Однак проблема – не лише в тому, що навала орків усіма силами руйнує місто, а й у тому, що наші військові там недостатньо укомплектовані – потрібно більше й техніки, і людей.

Обираючи між теплою формою й машиною обирають останню – бо вона врятує не одне життя

Волонтерка з нікнеймом “Мавка” розповідає: нещодавно передавала бійцям 93 бригади, які захищають Бахмут, їжу та необхідні їм речі. І свою провізію бійці віддають місцевим, у яких часто немає чого поїсти.

“Була у 93. Виїзд на 2 години – повертаються через три доби. Друзі мої були в оточенні тиждень, вийшли наче з “Азовсталі”. 

А усю їжу, що ми їм до цього відправляли, вони відвезли цивільним… Просили вибачення, що не зробили фотозвіту, бо не встигли. Герої”, – розповідає про бійців дівчина.

Відео військового: https://twitter.com/razdjensia/status/1584264896912699392

Олеся, користувачка твіттеру, теж нещодавно втратила близьку собі людину. Той пішов обороняти Бахмут – і ніби знав, що звідти він не повернеться.

“Втратила там дуже близьку людину. Сказав перед від’їздом: "Іду туди, звідки не вертаються". Не вернувся… Це сталося 3 вересня. Там так кожен наступний день. Мені неймовірно боляче за цю ціну”, – каже Олеся.

Вікторія Орлова додає: зараз на тому напрямку воює її чоловік. І він сам здивований, що досі лишається живим. Оленка, брат якої теж поблизу Бахмута, наголошує: наші бійці з того напряму – надлюди. 

“Двоюрідний брат вже втретє там.Після поранення, потім після навчань.. і зараз. Вчетверте вже виходить. Це дійсно надлюди”, – каже дівчина.

“Бахмут наш, а ті все лізуть й лізуть”

Військовий з бахмутського напрямку, який веде твіттер-сторінку, наголошує: ситуація справді тяжка, але місто тримають і не віддадуть оркам.

“Друзі й знайомі постійно пишуть і телефонують із питанням. яка ситуація в Бахмуті – чи зайшли орки, чи не зайшли. Доповідаю: Бахмут – наш. Місцеві ходять, в місті лише наші. Ті лізуть, як і лізли. Дохнуть, їх ніхто не забирає. Забирають тільки важливих.

Але кацапи не безкінечні, всі вони здохнуть. Бахмут контролюється нашими славетними козаками”, – каже воїн.

Відео: Мисливець за зорями https://twitter.com/small10space/status/1584099128170098688

У виборі між “треба собі” та “треба нам” інколи у бійців того напрямку буває величезна різниця. Озброєння бійців, та й навіть забезпечення формою, не завжди повне. Тому доводиться замовляти щось самому або шукати по волонтерах. Проте коли питають, що найбільш потрібне – хлопці без роздумів відповідають: “те, що врятує життя іншим”.

“Особисто мені треба 2 планшети, ноутбук, термуха, берці й кевларовий напашник. Але краще дайте грошей волонтеру Євгенію, бо він купить туди тачку. Тачка врятує життя”, – пояснює “Еванс”.

Однак “Еванс” наголошує: ніхто здаватися не буде. Зараз для кожного з бійців Бахмут означає куди більше, аніж просто важлива локація на карті воєнних дій.

“Кацапи не захоплять Бахмут, поки хоч один український військовий там живий. Занадто багато пов'язує нас з Бахмутом зараз”, – наголошує воїн.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev