Добровольці, що не уклали контракт, зможуть отримати статус УБД

Добровольців, які не вступили до лав Збройних сил, Нацполіції, Нацгвардії, Служби безпеки та ін., але брали участь в обороні України від російської агресії, можуть визнати учасниками бойових дій.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Верховна Рада ухвалила за основу відповідний законопроєкт №7322.

«Статус учасника бойових дій може бути наданий цивільним особам, які не вступили до утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, однак добровільно брали безпосередню участь в здійсненні заходів із забезпечення оборони нашої країни, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з повномасштабною військовою агресією РФ», – йдеться в повідомленні.

Учасниками бойових дій пропонують визнати осіб, які не встигли вступити до ЗСУ, МВС, Національної поліції, Національної гвардії, СБУ, Держприкордонслужби або інших утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, однак брали безпосередню участь у бойових діях.

«Документ також визначає коло осіб, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України.

Ухвалення цього законопроєкту є вкрай важливим, особливо в частині врегулювання прецедентів щодо надання відповідних статусів цивільним особам, які з перших днів повномасштабної агресії РФ проти України брали безпосередню участь у захисті країни», – йдеться в повідомленні.

До Мінветеранів надходять відповідні звернення, зокрема й від членів родин полеглих захисників та захисниць, тому якнайшвидше прийняття законопроєкту надасть відомству можливість врегулювати такі прецеденти.

«Уже понад шість місяців вся країна, мільйони громадян мужньо чинять спротив повномасштабній російській збройній агресії. Тому ухвалення цього законопроєкту сприятиме забезпеченню прав та інтересів захисників і захисниць, а також членів їхніх сімей. Разом переможемо!», – наголосила міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

Відповідно до законопроєкту, рішення про надання статусу УБД особам, які добровільно забезпечували захист держави, приймається Міжвідомчою комісією, що діє при Мінветеранів.

Також документ передбачає, що підставою для надання статусу УБД можуть бути як довідка командирів відповідних силових структур, витяг із наказу Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ, так і свідчення не менше ніж трьох свідків-військовослужбовців про період безпосередньої участі особи в здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev