Fateh-110 і Zolfaghar: що відомо про ракети, які Іран збирається постачати росії?

Якщо Іран таки передасть ці ракети рф, це буде додатковий інструмент ракетного терору.

16 жовтня видання The Washington Post із посиланням на власні джерела повідомило, що окрім безпілотників, Іран готується постачати росії ракети класу «земля-земля» для війни рф проти України. 

Постачання ракет дозволить компенсувати втрати російської військової техніки, а також запаси високоточних боєприпасів, які використовуються по великій кількості українських міст.

Показовим є і те, що 18 вересня Тегеран відправив офіційних осіб до Росії для узгодження умов додаткових постачань зброї, зокрема двох типів іранських ракет класу «земля-земля». За оцінкою розвідки, якою останніми днями поділилися українські та американські офіційні особи з виданням The Washington Post, збройна промисловість Ірану готує першу партію ракет Fateh-110 і Zolfaghar.

За своїми характеристиками ці дві балістичні ракети мають більш руйнівну силу, аніж рашистські комплекси «Точка-У», С-300 чи «Іскандер», якими окупанти обстрілюють великі прифронтові міста. 

Ці ракети ґрунтуються на базі некерованої іранської ракети Zelzal-2 («Зільзаль-2»). По суті, до Fateh-110 і Zolfaghar були лише додані системи наведення. 

Швидкість цих ракет варіюється від 3,5 до 5 Маха у останніх моделей Zolfaghar, і це складні для перехоплення цілі. 

Наприклад, основна модель Fateh-110 має дальність близько 300-400 км. Вага ракети становить 3450 кг, з яких 500 кг припадає на боєголовку. Zolfaghar здатна вражати цілі на відстані 300—700 км.

Офіцер армії оборони Ізраїлю, військовий аналітик Ігаль Левін стверджує, що поки не зрозумілий справжній масштаб виробництва ракет. Fateh-110 Іран озброює навіть угруповання «Хезболла» — свої проксі-сили в Лівані.

За його словами, є різні дані про точність Fateh-110 і Zolfaghar — від 3 і до 70 метрів. Але реальна точність, на думку офіцера, це 50-70 метрів. Наприклад, у 2019 році в Ізраїлі рапортували про іранський запуск ракет Zolfaghar, де з семи випущених ракет в ціль потрапили лише дві.

«Якщо Іран таки передасть ці ракети росії, це буде додатковий інструмент ракетного терору ("точність" в 50−70 метрів не дозволяє використовувати їх інакше), спрямованого на знищення громадянської інфраструктури в Україні», — вважає він. 

Окрім того, за словами експерта Defense Express Івана Киричевського, швидше за все, росіяни замовили ці балістичні ракети в Ірану із розрахунку, що доволі скоро лінія фронту може відкотитись якомога далі від Харкова, Запоріжжя чи Дніпра, і при чому не в користь кремля. Тому їм і потрібні «вироби» із збільшеною дальністю стрільби (С-300 і «Точка-У» можуть бити на максимум 100-120 км, «Іскандер» — до 500 км).

«Безперечно, що Іран зможе поставити Кремлю будь-який обсяг балістичних ракет. Раз навіть режим Башара Асада при всій розрусі налагодив у себе виробництво тих же Fateh-110 під індексом M-600.

На нашу користь тут грає час. Спочатку іранці все ж мають виготовити ракети для росіян, а потім їх ще й доставити в росію. Це буде значно складніше логістичне завдання, аніж «загнати» на територію рф всього чотири транспортники Ил-76, які доставили декілька сотень «літаючих мопедів», — каже Киричевський.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev