Хороша компанія для HIMARS: на що здатні американські М270 MLRS?

Перетворюють окупантів на попіл: що вміють американські РСЗВ, які вже перебувають на озброєнні ЗСУ? 

На що здатні американські М270 MLRS / фото: media.defenseromania.ro

Про прибуття М270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) до України стало відомо в середині липня. І вже наприкінці місяця Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний опублікував відео роботи американських РСЗВ з фронту. Розбираємося, на що здатен цей «звір». 

Неофіційно цей комплекс називають «палець Бога» через його вогневу потужність. РСЗВ знаходиться на озброєнні армії США з 1983 року та має безліч модифікацій. Дальність стрільби MLRS залежно від типу снарядів досягає 300 км. Нині ми отримали вже декілька MLRS та ракети меншої дальності. 

Для чого призначені?

РСЗВ M270 призначена для виконання в будь-який час доби та за різних погодних умов бойових завдань з ураження і знищення з закритих вогневих позицій районів зосередження військ та бойової техніки, позицій ствольної та реактивної артилерії противника, районів розгортання його сил і засобів протиповітряної оборони, вантажних автомобілів, легкоброньованих бронетранспортерів, а також командних пунктів, вузлів зв’язку та інших площинних цілей.

Чим відрізняється від HIMARS? 

Радянські "Гради" / фото: Ділова столиця Радянські "Гради" / фото: Ділова столицяВидання АрміяInform пояснює, що обидві американські системи в номінальному визначенні — звичайні реактивні системи залпового вогню. Так, MLRS та HIMARS – це РСЗВ, схожі до радянських «Градів», «Ураганів» та «Смерчів», до назв яких усі звикли. Але вони трохи відрізняються як від звичних РСЗВ, так і між собою. 

Артилерійська частина М270 змонтована на модифікованому подовженому гусеничному шасі бойової машини піхоти БМП M2 «Бредлі». Завдяки використанню цього шасі бойова машина має можливість руху по перетятій місцевості.

MLRS має два окремих пускових контейнери та відповідно до компоновки ракет — різну їх кількість, дальність та спроможності ураження ворога. Кожен контейнер може бути споряджений шістьма або однією ракетою. Така РСЗВ є універсальною у використанні.

Менші за класом ракети можуть мати касетну частину (максимальна дальність 32, 45 та 70 кілометрів). А найпотужніша ракета ATACMS летітиме до 300 кілометрів.

Фото: Вікіпедія Фото: ВікіпедіяУ броньованій кабіні MLRS розміщується «обслуга» РСЗВ з трьох осіб: командир установки, навідник і механік-водій. Там же змонтована апаратура управління вогнем, що включає електронну обчислювальну машину, засоби навігації й топографічного прив'язування, а також пульт управління. Вся необхідна інформація відображається на світловому табло пульта керування. Створюваний у кабіні надлишковий тиск і фільтровентиляційна установка захищають воїнів від газів, що утворюються при стрільбі, і від уражаючих чинників внаслідок радіоактивного забруднення місцевості або застосування хімічної зброї.

Головна особливість системи HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) — її мобільність. М142 отримала вже колісну базу, меншу масу та все таку ж універсальність. Комплект ракет для пускового контейнера такий же як для MLRS. Тобто можливий запуск одної ракети ATACMS з дальністю в 300 кілометрів або 6 ракет із дальністю до 70 кілометрів.

HIMARS / фото: Міноборони HIMARS / фото: Міноборони

У реаліях нашої війни ми будемо отримувати обидві системи — MLRS та HIMARS із ракетами для дальності до 70 кілометрів. Як вже згадувалося вище, основні відмінності — це база шасі та кількість пускових контейнерів. Система MLRS на гусеничній базі з двома контейнерами, а HIMARS – на колісній базі з одним контейнером.

Для активного знищення російської армії, штабів, пунктів управління, логістичних сполучень та живої сили на великих відстанях — це ідеальна заміна системам «Смерч» та «Ураган».

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev