“Маріупольські квартири – лотерея”: мешканці під окупацією скаржаться, що черги на отримання нерухомості ніколи до них не дійдуть

У Маріуполі, який окупований з початку повномасштабного вторгнення, квартирні “епопеї” тривають з серпня – відколи окупанти почали видавати офіційно перші квартири тим, хто втратив власну нерухомість через їхні ж обстріли. 

“Маріупольські квартири – лотерея”: мешканці під окупацією скаржаться, що черги на отримання нерухомості ніколи до них не дійдуть/ фото з відкритих джерел

На сьогодні невідома кількість тих, хто вже отримав квартири – її окупанти тримають “в секреті”, зауважуючи, що триває процес роздачі квартир і їх нібито отримають усі.

Проте реалії в Маріуполі – абсолютно інші: ті, хто втратив нерухомість, вимушені в більшості виживати на квадратних метрах без будь-яких зручностей, зокрема й без опалення, водопостачання та газу. 

Як розповідають журналістам “Вчасно” маріупольці, черги як такої за квартирами немає – людей записують невідомо куди, реєстр не публікують, а про першочерговість отримання квартир немає ніякої мови. Скоріш це нагадує лотерею, в якій перемагають ті, хто перебуває “ближче” до керівних кіл окупантів.

“Я працюю в лікарні, теж втратила квартиру. Подала заявку, зараз живу в комуналці з іншими маріупольцями, в одній кімнаті з іще однією сім’єю. Квартира була моя – куплена, вже повністю виплачена, але вона згоріла. Мені обіцяли видати нову найближчим часом, але з серпня жодного разу не запропонували жодну.

Зате квартири отримали взагалі нові люди – лікарка, яка приїхала з росії у відрядження, кілька росіянок, які працюю медсестрами. Вони не місцеві. Але багато хто працює з тих, хто раніше жив у Маріуполі – і ніхто з нас не отримав квартиру. Взагалі невідомо, за яким критерієм вони видаються, тим паче всі приїхали вже у вересні, і лікарка в перший же тиждень отримала квартиру. Її їй офіційно вручили”, – обурюється маріупольчанка. 

Разом з тим отримання квартир – не єдина проблема в Маріуполі. Ще гостріша проблема полягає в обігріві навіть комунальних квадратних метрів, оскільки централізованого опалення в “повномасштабному” обсязі досі немає.

Тому окупантська влада кожній родині надати власний обігрівач – нібито безкоштовно, але під час вручення – з наголосом, що його, можливо, треба буде повернути. І хоч обігрівачів нібито вистачає, за ними постійно стоять черги.

Щоправда, тиждень їх уже немає – тому що без опалення досі лишаються тисячі маріупольців, а влада визнала, що все на складах скінчилося. І пояснень, що робити людям у холодних квартирах, не надала – мовляв, “придумаєте”. Водночас деякі ініціативні маріупольці вже організували бізнес на цих обігрівачах – і вдало продають їх у соцмережах, при цьому неофіційно пояснюючи, що вони отримали кілька таких приладів і той, який на продажі, їм “зайвий”.

Щоправда, кому більше пощастило – чи тим, хто отримав обігрівачі, чи тим, хто їх не дочекався – невідомо. Оскільки з початку “опалювального сезону” у Маріуполі вже загорілися 75 обігрівачів, через що 5 людей загинули.

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev