«Ми не лишаємося осторонь війни»: актор Луганського театру про підтримку військових, релокацію та розвиток мистецтва

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр до повномасштабного вторгнення базувався у Сєвєродонецьку. Після — переїхав до Сум. Нині його актори продовжують розвивати театральне мистецтво та допомагати ЗСУ.

Денис Пономаренко — актор Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру/ Фото: Луганська ОДА

Денис Пономаренко — актор Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру удостоєний звання «Заслуженого артиста України». Ще студентом, у 2015 році Денис прийшов до театру й до сьогодні залишається зі своїм колективом, пише Луганська обласна державна адміністрація.

«Відзнака для мене, як оцінка мого особистого вкладу в наш театр, бо я залишаюся вірним йому. Я гордий тим, що є частиною цього театру, бо він має дуже давню історію, все своє існування працює на „лінії вогню“, — каже Денис. —  Він був заснований у 1941 році й увесь час вистави ставилися українською мовою, навіть тоді, коли він базувався в одній будівлі із російським театром. І цим не можна не пишатися, це такий культурний острівець, який був певним протистоянням російським наративам у Луганську».

Фото: Луганська ОДА

Тодішній російський театр за словами Дениса був, на його думку, бутафорним, несправжній і трохи нафталіновим.

«Публіка дуже відрізнялася. Вона мала вигляд якогось карикатурного варіанту богеми. Тобто, приходили якісь такі надмірні люди, дивилися на акторів, більше як на циркачів, які їх розважають, — розповідає Денис.

Український театр для актора відчувається по-іншому. Публіка була «жадібна» до вистав, люди емоційно заряджені, співпереживали, обговорювали виставу, а не акторів.

«Сам театр намагався давати глядачам не сотні разів відіграні вистави, а щось нове, шукав підходи, будував діалог. Я був молодий, але відчував це. Тому я дуже радий, що є частиною цього колективу», — додає Денис.

Сьогодні Луганський театр працює у Сумах, однак і там є ризик обстрілів з боку росіян.

«Розуміємо, що у будь-який момент може статися щось погане. Але особисто я намагаюся жити тут і зараз і викладатися так, як в останнє, — каже Денис. — Ми артисти театру дуже мобільні. Там де гастролі - там і ми. Переїжджаючи з Сєвєродонецька до Дніпра, а потім з Дніпра до Сум, я не думав про те, що доведеться десь надовго залишатися. Ми сподівалися, що повернемося до свого театру і будемо його швиденько відновлювати».

Будівлю театру у Сєвєродонецьку зруйновано прицільним танковим пострілом. Танкіст, який це зробив, розповідав у сюжеті роспропаганди, що він влучив у будівлю, бо там ніби то були боєприпаси та українські бійці. Але там ховалися цивільні.

«Руйнування нашого театру було для мене найбільш болісним моментом. Він був комфортними, просторим, він був нашим. Там було непогане підвальне приміщення, що використовували, як бомбосховище. Я знаю, що там ховалося багато цивільних, до того ж був і гуманітарний хаб. Але коли окупували ту частину міста — повністю зник зв’язок, — пригадує Денис. — Згодом один знайомий зміг зняти відео, де було вже зрозуміло, що відновлювати там немає чого — стеля впала в глядацьку залу».

Нині Денис живе думкою про повернення і відновлення Луганського театру. Чоловік з колегами робить все аби він жив і процвітав у непростий для країни час.

«Ми всі чудово розуміємо, що для повернення театру і цивільного життя має відбутися багато процесів. Навіть якщо рахувати терміни після деокупації, — то це роки, — каже актор. — І також ми підтримуємо військових. Закриваємо потреби наших колег і їх підрозділів. Театр не лишається осторонь війни. Тому важливо зараз не втрачати нашу надію, а навпаки — вилити її у творчість. Український театр живий і він змінюється, а наша справа це відчувати і адаптуватися».

Фото: Луганська ОДА

Фото: Луганська ОДА

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev