Міста-примари: чи є шанс пережити зиму у мешканців окупованих міст Луганщини

росія швидко здатна лише нищити, а от відновлювати інфраструктуру зруйнованих населених пунктів навіть повільними темпами не поспішає. «Звільнені» від газу, електрики, води та тепла міста опинились сам-на-сам із жахом, як пережити зиму. 

Міста-примари: чи є шанс пережити зиму у мешканців окупованих міст Луганщини

Про безвихідь повідомляється навіть на «республіканських» інтернет-ресурсах. 

Сєвєродонецьк

У деяких будинках нещодавно почався замір вікон для їхньої заміни, десь скління вже з'явилося. Проте, як зазначають самі пропагандисти, відновлення йде повільно, а про капітальну реконструкцію частково вцілілих будівель чи знесення зруйнованих невідомо взагалі нічого.

Електрика є лише у частині будинків, і людям доводиться заряджати телефони від генераторів. З водою ситуація не покращується: до середини вересня водопостачання відновлено у поодиноких будинках, а тиску вистачає на забезпечення лише нижніх поверхів.

Лисичанськ

З усіх міст Сєвєродонецької агломерації найважча ситуація склалася у Лисичанську, — повідомляють проросійські ресурси. У місті відсутні газ, вода та електрика, виникають великі перебої зі зв'язком. В бідах розбитого міста рашисти традиційно звинувачують ЗСУ. Про відновлення житлового фонду або інших установ поки не йдеться.

Рубіжне 

Місто тривалий час піддавалось обстрілам з боку «другої непереможної армії». Після встановлення тимчасового контролю над містом окупанти та призначені ними гауляйтери обіцяли місцевим швидке відновлення сфери ЖКГ. Наразі становище в місті пропагандисти називають кращим, ніж у Лисичанську: є газ, вода та електрика, але виникають проблеми зі зв'язком. Про реконструкцію житла практично нічого невідомо. 

В усіх містах не здійснюється вивіз сміття, проте людей, зокрема у Сєвєродонецьку, примушують до п'ятничників — безоплатних громадських робіт з прибирання вулиць. 

На тлі наближення холодів можливість життя в місті наближається до нуля: розбиті стіни та вибиті вікна унеможливлюють створення належних для існування в помешканні умов. Проросійські ЗМІ логічно зазначають, що на порядку денного агломерації гуманітарна катастрофа, уникнути якої майже неможливо. Людям доведеться покидати свої домівки, переїжджати в навколишні села та шукати вціліле після наступу росіян житло із пічним опаленням. 

Своєю чергою, це тягне за собою екологічну катастрофу: аби обігріти помешкання, люди інтенсивніше вирубатимуть ліси, лісосмуги та посадки, яких після масштабних пожеж 2020 року залишилось обмаль.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev