“Немає документів – шуруйте в “гуртову кімнату”: у Сєвєродонецьку людей згорілих будинків лишають просто неба

У захопленому Сєвєродонецьку триває “покращення навпаки” – цього разу у сфері нерухомості. Сьогодні так звана «адміністрація лнр» провела засідання, на якому зізналася: темпи опрацювання заявок від місцевих, які втратили житло – вкрай погані, але потрібно ще зачекати, і після очікування щось, можливо, покращиться.

“Немає документів – шуруйте в “гуртову кімнату”: у Сєвєродонецьку людей згорілих будинків лишають просто неба

У Сєвєродонецьку окупантська влада нещодавно вивісила оголошення на будинки, які невдовзі демонтуватимуть, з обіцянкою: людей, які втратили житло, забезпечать компенсацією. Щоправда, для цього конче необхідні документи на квартиру, які підтверджують, що саме ця особа була власником. Ще потрібно зібрати документи всіх, хто там прописаний, і обійти кількох осіб, щоб зібрати повний “пакет”. А без документів – зась: житла не буде.

На це луганчани вже почали обурюватися. Мовляв, отримати компенсацію можна буде лише у стислі терміни, проте що робити, якщо господаря немає в місті – невідомо. Так само питання виникають і до пакетів документів: відновити їх на окупованих територіях неможливо.

А люди, котрі під обстрілами тікали з напівзруйнованих поверхів, нечасто брали з собою теки з документами на квартиру. Тепер же русаки розводять руками – мовляв, треба було краще слідкувати за папірцями. 

“Коли загорілася перша квартира в нашому будинку – ми просто пожимали плечима й не думали нікуди йти, бо очікували, що загоряння самоліквідується. Нас було четверо людей, всі молоді.

Потім, як за сценарієм, загорілися наші квартири, і ми вже не думали, що треба щось брать – вирішували. як рятувать себе і старих із будинку. Тому похапали тільки паспорти й все, нічого більше”, – розповідає Олена Тиханова. 

Тим, кому пощастило витягти з палаючої квартири або її руїн усі документи, мають виплатити компенсацію. Проте луганчани скаржаться: розмір виплат невідомий, а враховуючи те, що ціни на все зросли в три рази, а виплати лишилися на тому самому рівні – невідомо, що взагалі можна буде дозволити за ту суму.

Тим, у кого немає на руках документів, нічого не лишається окрім як товктися в соціальному житлі. Воно у Сєвєродонецьку, як і більшості окупованих міст, доволі специфічне: в одній кімнаті живуть кілька сімей. Така позиція окупантської влади: разом і тепліше, і більше влізе. 

“З тими, у кого немає документів, все буде вирішуватися по іншому. Тут уже вони повинні будуть спершу заплатити, щоб потім їм виплатили компенсацію. Але довести, що квартира була твоєю, майже нереально.

Почнеться довга тягнучка з документами, нібито перевірками тощо. Плюс у чергу вишикуються й ті. хто не мав нічого, але теж казатиме, що то була його квартира”, –  розповідає “Вчасно” сєвєродончанка Дарина Кузь, яка під час російських обстрілів теж втратила квартира – та вигоріла після влучання снаряда в сусідню квартиру, як і весь поверх.

Однак Дарина на виплати не чекає – у червні дівчина виїхала на підконтрольну Україні територію. А вже за кілька тижнів стало відомо, що її будинок окупантська влада буде зносити. Мова про компенсування втрат українцям, каже жінка, не йде – видаватимуть гроші лише тим, хто став “надійним громадянином «лнр».

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev