Освітянки-колаборантки: на Донбасі викрито нових прихильниць рашистів

На Луганщині і Донеччині викрито антиукраїнських «освітянок», які перенавчають дітей за «російськими стандартами».

На Донбасі викрито антиукраїнських «освітянок». Фото Луганська і Донецька обласні прокуратури

У колабораціонізмі підозрюють двох жінок, які співпрацюють з окупантами та розповсюджують російську пропаганду в школах, повідомляє Луганська обласна прокуратура.

На бік ворога перейшла депутат Щастинської районної ради Луганської області. До початку агресії рф вона була вчителем-істориком в Новоайдарському загальноосвітньому ліцеї. Після окупації добровільно пішла працювати у створеному окупантами «державному освітньому закладі лнр «Новоайдарська школа».

Жінка взяла участь в пропагандистському проєкті російського телеканалу. Вона стверджувала, що «ліцей продовжив роботу на території України віртуально та переманює учнів навчатися за дистанційною формою».

Ще одна колаборантка – колишній секретар Новопсковського опорного закладу освіти. Після повномасштабного вторгнення рф вона стала «директором державного загальноосвітнього закладу лнр «Новопсковська середня школа». Відповідала за переведення навчального процесу на «освітні стандарти рф» та проходження педагогами «перепідготовки» у росії.

У своїх інтерв’ю росЗМІ жінка дякувала агресору за «передачу для району 51 тисячі підручників» та «вчасний початок навчального року».

Підозрювані перенавчають дітей за «російськими стандартами». Вони пропагують та виправдовують у школах збройну агресію рф проти України.

За протиправну діяльність закон передбачає покарання – 3 роки за ґратами з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Ще дві освітянки-колаборантки виявлено на Донеччині.

Встановлено, що у квітні 2022 року директор Волноваського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів зрадила Україні та добровільно погодилась співпрацювати з окупаційною владою рф, яка тимчасово захопила Волноваху.

Перебуваючи на посаді директора навчального закладу, перейменованого окупантами у «Волноваську опорну школу № 5», правопорушниця пропагує збройну агресію рф проти України та в процесі навчання українських дітей активно впроваджує стандарти освіти держави-окупанта. Крім того, під час виступу у підконтрольному російським загарбникам ЗМІ освітянка повідомила про те, що Волноваху та будівлю даної школи нібито обстріляли Збройні Сили України, що не відповідає дійсності.

Ще одна обвинувачена - директорка Маріупольської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 7 почала працювати на окупантів у серпні, обійнявши псевдопосаду так званого директора «Маріупольської школи № 7». Використовуючи надані ворогом повноваження, жінка здійснює загальне керівництво діяльністю школи та організовує учбовий процес. Окрім цього, у вересні зловмисниця взяла участь у постановочних відеозаписах для пропагандистських ЗМІ окупаційної влади щодо «ремонту» школи та початку навчального року за стандартами освіти держави-агресора.

На даний час педагогів звільнено із займаних посад у навчальних закладах України.

Оскільки обвинувачені перебувають на тимчасово окупованій території, їх судитимуть заочно. Максимальне покарання - позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev