«Панікі нєт», але є нюанс: ЗСУ впевнено крокують до Сватового

Окупаційний гауляйтер Сєвєродонецька Моргунов у своєму телеграм-каналі із посиланням на пропагандистську «журналістку» повідомляє про тишу у Сватовому, тоді як адекватні джерела дають діаметрально протилежну інформацію та, зокрема, констатують успіхи ЗСУ на напрямку. 

ЗСУ впевнено крокують до Сватового / колаж з фото Генштабу ЗСУ та DeepState Map

«Сватово не собираются оставлять, уезжать, бросать тем более мирное население. Информация о том, что жителям Сватова дали 72 часа на эвакуацию, — фейк. В городе спокойная обстановка. Паники среди населения нет, наблюдается "определённое затишье", но в городе продолжает работать рынок», — пише Моргунов. 

За даними ж об'єктивного джерела — американського Інституту вивчення війни, 4 жовтня українські війська продовжували досягати успіхів у східній частині Харківської області на захід від Сватового. На геолокаційних кадрах видно українські війська в Богуславці та Борівській Андріївці, обидва в межах 30 км на захід від Сватового та поблизу кордону між Харківською та Луганською областями.

Російські війська дійсно все ще контролюють трасу Р66 (Сватове-Кремінна), яку російські «мілітарі-блогери» вважають важливою російською наземною лінією зв’язку, проте українські розвідувальні групи діють уздовж дороги, визначаючи умови майбутніх наступів на Сватове. 

За даними російських джерел бої тривають у Красноріченському — селищі біля траси Р66 і між Сватовим і Кремінною.

«Російський "мілітарі-блогер" заявив, що підрозділи 1-ї гвардійської танкової армії рф і підрозділи 144-ї гвардійської мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії готуються до оборони Сватового», — йдеться у звіті. 

Як раніше повідомляв Інститут дослідження війни, ці частини та з’єднання були сильно деградовані під час Харківського контрнаступу і навряд чи зможуть створити стійку оборону на цих критичних ділянках, якщо українські сили продовжуватимуть атакувати. Російські війська, ймовірно, продовжуватимуть зміцнювати свої позиції вздовж траси Р66 в очікуванні подальших українських атак.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev