Полювання на патріотів, мародерство та дефіцит їжі: реалії життя в окупованому Лимані

Лиман Донецької області перебуває під російською окупацією вже майже два місяці. І поки пропагандисти знімають сюжети про нібито налагодження життя в зруйнованому місті, реальність того, що відбувається, жахає.

Полювання на патріотів, мародерство та дефіцит їжі: реалії життя в окупованому Лимані

Реальну ситуацію в окупованому місті описують місцеві жителі, яким вдалося зв’язатися з рідними, що залишилися в Лимані, розповідає «Вчасно».

Люди, які опинилися в російській окупації, навіть не мають доступу до їжі. Продукти, що привозять до вцілілих магазинів, не по кишені місцевим. Тим, хто вийшов на роботу й намагається заробити копійчину, рашисти не платять. А отримати «гуманітарку» можна лише якщо ти — приплічник окупантів.

У місті немає води, світла, газу та інших супровідних комунікацій. Відновити їх окупанти найближчим часом не зможуть, адже через руйнування місцями зробити це технічно неможливо.

Зруйнований Лиман Зруйнований Лиман

Зруйнований Лиман Зруйнований Лиман

«Про те, що обстановка в Лимані жахлива, знають усі — це вже не новина. Їжі не вистачає, те, що привозять, — дуже дорого, люди не мають грошей. Багатьом «ждунам» «рашисткого міру» починає це набридати, що немає світла, газу, води. Але є ідіоти, котрі кажуть, що треба потерпіти», — описує обстановку одна з місцевих мешканок.

У колись затишному й перспективному місті постала атмосфера беззаконня. Окупанти та їхні посіпаки мародерять, виносячи з хат усе, що вважають за необхідне. На проукраїнських жителів фактично оголошене полювання.

«Сьогодні до мого батька приходили орки з одним із місцевих жителів і питали про сусідів найближчих, хто проукраїнський. Якщо людина щось колись говорила проти росії, не брала участі ніде, але просто не підтримувала «лнр», «днр» — навіть таких зараз вишукують, якщо вони там залишилися, ще й кудись відвозять. Найстрашніше, сказав батько, що здають свої», — розповів мешканець Лиману.

З будинку однієї місцевої жительки окупанти винесли обігрівач. «Папа сказав, що сусідка питала як бути взимку, чим обігріватися, на що їй відповіли: «Вы что, дорогуша, не понимаете, что это война?».

При цьому росіяни й контрольовані ними бойовики нажахані наближенням Збройних сил України й успіхами українських захисників у знищенні складів, казарм та інших військових об'єктів ворога. Прихильники «руського міру» поволі тікають на окуповані території Луганщини і далі.

«Лінія фронту і так була недалеко, а зараз все ближче та ближче до Лимана. Одна родина, яка служила оркам, поїхала до Сватового. Куди далі — ніхто не знає. Жодної електрики, газу, води і близько не буде, тому що обстріли посилюються, і багато хто вже розуміє, що ЗСУ скоро будуть у Лимані, — пише інша користувачка місцевої групи у соцмережі. — Мій папа каже: «А як хотіли, щоб ЗСУ з палиць стріляли? Вони будуть забирати своє. Те, що належить їм по праву».

Російські окупанти мародерять на базах відпочинку Лиманщини

До повномасштабного вторгнення росії в Україну Лиманщина була відома природою, лісними ландшафтами та чисельними базами відпочинку. Але зараз вся туристична галузь регіону зруйнована та пограбована окупантами. 

Мародерство на місцевих базах відпочинку — основне заняття нової «влади». Наприклад, на найпопулярнійший курорт Голубі озера окупанти не пускають нікого навіть з місцевих мешканців. Лиманці розповідають, що зараз там хозяйнують російські військові — споруди відпочинку просто грабують та вивозять все, що хочуть. 

«Це ж як Рубльовка, поки все не повиносять, не заспокоються», — пишуть мешканці Лиману. 

Те, що відновленням міста окупанти займатися не збираються, підтверджують навіть донецькі «воєнкори». Одна з них дуже переймалася долею міської бібліотеки. Мовляв, «влада» має вивезти вцілілі книги, а вона про це зробить прекрасний сюжет. Однак на подив самої прихильниці окупантів, ніхто до неї прислухався, і тепер бібліотека стоїть у ще гіршому стані, ніж місяць тому.

Схоже, окупантів у Лимані цікавить лише одне: що би ще зруйнувати та вкрасти.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev