Російські варвари нищать культуру: на Донеччині окупанти пошкодили понад 80 об’єктів культспадщини

Донеччина – серед регіонів, у яких зафіксовано найбільше воєнних злочинів росіян проти української культурної спадщини.

Російські варвари нищать культуру: на Донеччині окупанти пошкодили понад 80 об’єктів культспадщини

Усі воєнні злочини окупантів проти об’єктів культурної спадщини України збирає Міністерство культури та публікує на порталі https://culturecrimes.mkip.gov.ua.

На Донеччині частково або повністю ворожими обстрілами пошкоджено 80 об’єктів — церкви, освітні заклади, старовинні житлові будинки, монументи, млин та інше.

Наприклад:

Внаслідок обстрілу та вогнем пошкоджено вікна, фасади, дахи та інтер’єри нововідкритого науково-технічного об’єкта в селищі Нью-Йорк — історичної будівлі колишнього парового заводу Пітера Діка, збудованого у 1903 році.

Артилерійські обстріли пошкодили фасади, вікна, дахи та інтер’єри молитовного дому євангельських християн, збудованого на початку ХХІ століття у Дружківці.

Внаслідок бомбардування пошкоджено фасади, вікна та дахи пам’яток архітектури — будівель, що входять до архітектурного монастирського ансамблю Святогірської Свято-Успенської лаври ХІХ — початку ХХ ст. Відомо, що пошкоджено Успенський собор та будівлі готелю. Також пошкодження завдано повторним обстрілом 20 квітня 2022 року.

Найбільше в області руйнацій саме у Маріуполі, який російські окупанти зрівняли із землею.

Обстріли значно знищили фасади, покрівлю та інтер’єри старих житлових будинків — так званих «Юр’євого будинку» та «Будинку Гампера», збудованих наприкінці XIX ст.

Вогнем зі стрілецької зброї пошкоджено пам’ятник — бюст Тараса Шевченка, встановлений у 1964 році на честь 150-річчя Кобзаря.

Внаслідок обстрілу пошкоджено фасади мечетей Сулеймана та Роксолани, збудованих у 2005-07 роках.

В результаті обстрілу частково знищено фасади, стіни, дах, перекриття та інтер’єр старої будівлі колишньої Мар’їнської жіночої гімназії 1894 року побудови, в якій досі була спортивна зала зі структурним підрозділом початкової школи № 1. Також постраждав історичний музей гімназії, який був у будівлі і заснований у 1975 році. Стан музейних експонатів наразі невідомий.

Внаслідок обстрілу пошкоджено фасади, вікна та покрівлю пам’ятки архітектури місцевого значення — будівлі колишньої Олександрівської чоловічої гімназії 1894-99 років побудови, в якій нині розташований Маріупольський індустріальний технікум ПДТУ.

Зазначимо, руйнування об’єктів культурної спадщини – воєнний злочин за Гаазькою конвенцією. Росія має бути покарана та відсторонена від культурного та інформаційного життя цивілізованого світу.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev