Російські війська не захопили Соледар та не оточать Бахмут — аналітики й ЗСУ спростовують брехню окупантів

Російські війська не захопили Соледар, попри кілька неправдивих заяв росії про те, що місто пало, і що Бахмут знаходиться під загрозою неминучого оточення.

Захоплення росіянами Соледара не означатиме негайне оточення Бахмута, — американські аналітики / фото з соціальних мереж

«Кілька російських джерел стверджували, що 10 січня сили ПВК "Вагнер" просунулися на захід від Соледара. Але євген пригожин спростував ці заяви, зазначивши, що "вагнерівці" все ще ведуть боротьбу проти скоординованого українського опору», — йдеться у щоденному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Станом на 10 січня, зазначають у ISW, є лише візуальне підтвердження присутності «вагнерівців» у центрі Соледара. Однак реальність контролю над територією в Соледарі від кварталу до кварталу незрозуміла через динамічний характер міських боїв, наголошують аналітики.

«Навіть якщо прийняти за чисту монету російські заяви, захоплення Соледара не означатиме негайне оточення Бахмута. Контроль над Соледаром не обов'язково дозволить російським військам встановити контроль над критично важливими українськими наземними лініями комунікацій до Бахмута», — наголосили у ISW.

Про те, що Соледар на Донеччині — не під контролем російської армії, також заявив речник Східного угруповання військ Сергій Череватий. У коментарі Суспільному він закликав чекати інформації від Генштабу. 

Додамо, що вранці 11 січня боєць із позивним «Мадяр» у своєму Телеграм-каналі повідомив: ситуація у Соледарі без суттєвих змін. 

«Ніяких реалізованих котлів, ультиматумів чи чутливого успіху хробаків відносно меж станом на 01:00 ночі. Далеко у фантазіях зайшла пропаганда музичного геббельса», — написав він. 

При цьому російська пропаганда не втомлюється брехати та продовжує низку інформаційних операції. Вночі пресслужба власника ПВК «Вагнер» пригожина повідомила, що нібито вся територія Соледара взята під контроль їхніми бійцями. Пригожин опублікував фото нібито з соледарських шахт, однак OSINT-аналітик Def Mon зазначає: імовірно, фото зроблені у печерах птг Володимирівка, але ніяк не в Соледарі. 

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev