Розбита російська піхота та знищена САУ: кілька годин із життя українських артилеристів на Донеччині

Накрити артбатарею ворога, знищити російську САУ, розбити ворожу піхоту та «заткнути» міномети окупантів, а потім вчасно залишити позиції — так виглядають кілька годин роботи одного з підрозділів української артилерії, який на Донеччині працює на РСЗВ «Град-1».

Розбита російська піхота та знищена САУ: кілька годин із життя українських артилеристів на Донеччині / фото: АрміяInform

Микола, командир артилерійського підрозділу, розповів АрміяInform, що це буденний режим його батареї:

«Сьогодні працювали як зазвичай. Зранку знищували самохідні установки ворога, нині працюємо по піхоті противника, яка засіла й використовує мінометні батареї, «кошмарить» наші передні лінії. Щоб уникнути втрат, ми їх подавлюємо чи знищуємо, залежить від різних чинників».

За даними аеророзвідки, «Гради» влучили в ціль, перетворивши окупантів на білий дим. Коментуючи рівень підготовки ворожої артилерії, Микола каже, що є серед них як ті, хто вміють стріляти, так і не дуже. У будь-якому разі, за словами артилериста, в українських воїнів є свій алгоритм роботи, якого вони  неухильно дотримуються.

«Наша головна ціль — оперативність. Чим швидше ми займемо вогневу позицію, прицілимося, тим більша ймовірність, що ми уразимо ворога. Постійно перебуваємо близько до вогневої позиції, щоби за 5-7 хвилин її зайняти. На місці обирається кут, визначаються координати, враховуються метеорологічні умови й за командою виганяємо бойову машину на позицію. Швидко розгортаємося. Бусоліст дає відмітки, навідник робить свою роботу, тоді командир  бойової машини доповідає про готовність. Я розраховую коректури по цілі, даю команду командиру бойової машини, він передає інформацію навіднику, доповідають мені про готовність, і ми працюємо, або зразу пакетом на ураження, або з пристрілкою», — ділиться специфікою роботи Микола.

«Після того, як відстрілялися, місце залишаємо за секунд 45, до хвилини», — доповнює слова командира водій Анатолій.

Цього дня підрозділ українських артилеристів поповнився двома новобранцями, тож українські військові, крім того, що успішно виконали поставлені завдання, провели ще і традиційний обряд.

Існує звичай, що кожен військовослужбовець у артилерійському підрозділі має пройти обов’язкову посвяту. Спершу, звісно, навчання. Потім заліки й лише тоді військовий допускається до стрільби. Сама посвята виглядає таким чином: військовий мастить обличчя сажею зі ствола чи труби, якщо мова про реактивну артилерію, нюхає вихід свіжого пороху.

Слава, один зі стажистів, який пройшов посвяту, поділився власними враженнями та думками з журналістами: 

«В армії я понад рік, а нині пройшов посвяту і зробив перший бойовий постріл. Почуваюся емоційно досить піднесено, розумію, що треба бити ворога та захищати свою Батьківщину, аби чума неонацизму не розповзлась Європою».

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!  

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev