«Спроба життя після того, коли бачив пекло», - кінопоказ сучасного українського кіно триває на Донеччині

З 1 по 4 квітня в Авдіївці Донецької області проходить «Фестиваль сучасного українського кіно».

стоп-кадр з фільму "Війна химер"

«Сучасне українське кіно» мандрує сходом України, починаючи з 2015 року, але до Авдіївки його привезли вперше, передає ІА «Вчасно».

Для показу представлені стрічки українських режисерів - художні, документальні та анімаційні, що розраховані на дитячу та дорослу аудиторію.

 В Авдіївці Донецької області проходить «Фестиваль сучасного українського кіно». В Авдіївці Донецької області проходить «Фестиваль сучасного українського кіно».«Ідея показувати кіно на сході України у мене зародилася ще в 2015 році, коли я працювала в Держкіно. Те, що у нас відбулося – це провина нашої держави, бо не було проведено державницьку гуманітарну політику влади на Донбасі, - розповідає журналіст-волонтер Олена Чередниченко. - З ними не працювали, нічого не робили, аби люди, які живуть в Донецькій та Луганській області, відчули себе часткою України. Оскільки кіно – потужний засіб впливу на формування свідомості, то ми вирішили привезти його саме сюди».

В основу фільму «Війна химер» було взято особисту історію режисерки Анастасії Сторожицької та бійця- добровольця Валерія Лавренова, який вийшов з іловайського котла. Це фільм не просто про війну, він про кохання та смерть, про спробу життя після того, коли бачив пекло.

Події 90 хвилинної стрічки показують дві лінії: шлях добровольця батальйону «Донбас» від Майдану та події в Іловайську та подорож дівчини, яка поїхала слідом за хлопцем, але не наздогнала його. Проте на власні очі побачила наслідки того, де побував «руський мір»: розстріляний Слов’янськ, зруйнована Семенівка та Миколаївка Донецької області. Герої розповідають одне одному про те, що побачили навколо, що відчували.

«Цей фільм не тільки про «Лавра». Він про тих, хто пройшов війну. У ньому порушено багато питань, але найголовніше – стосунки чоловіка та жінки до та після війни, - розповів учасник бойових дій Андрій Поляков. – Я як людина, яка була в Іловайську, хочу сказати, що адаптуватися до нормального життя після всього пережитого дуже важко. Але, попри всі жахи іловайського котла – для мене це найкращі три місяці, бо саме у цей період я багато зрозумів у житті».

Окрім фестивалю Docudays UA, стрічка «Війна химер» була представлена на Одеському міжнародному кінофестивалі й отримала гран-прі Рівненського міжнародного кінофестивалю 2017 року. Потрапила до вісімки номінантів на розгляд Оскарівського комітету для обрання фільму-представника від України.

Також було представлено фільм «Червоний». Це історія двох українців, що потрапили до ГУЛАГу. Головний герой — воїн УПА Данило Червоний. Інший українець — Віктор Гуров, радянський льотчик з Чернігова, літак якого було збито над позиціями ворога, і його вважають дезертиром, який був у полоні. Гуров вважає Сталіна героєм і вірить у те, що військовий суд помилився. Обидва герої мусять пройти крізь пекло і нелюдські умови каторги, переслідування кримінальних ватажків, підлість, зраду і відчай. Однак Данило знаходить у собі сили протистояти репресіям та піднімає повстання у таборі.

«Фільм побудований на історичних подіях. Повстання у ГУЛАЗі розпочалися з потрапляння до нього воїнів УПА. Він має головний месенджер – війна зламана, —  розповідає актор Дніпровського театру «Віримо» Олег Шульга. - Коли грав, то тут перепліталися ті емоції, які я відчував, коли був на передовій та те, що я прочитав про воїнів УПА».

Аналогічні покази пройдуть у Маріїнці, Красногорівці, Золотому та Попасній. 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev