«Трибунал для путіна»: у Торецьку документують злочини російської армії

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну в одному лише Бахмутському районі Донеччини зафіксували понад 800 воєнних злочинів окупантів. Правозахисники продовжують документувати звірства російських військ. 

«Трибунал для путіна»: у Торецьку документують злочини російської армії

Після повномасштабного вторгнення у відповідь на агресію рф була створена глобальна правозахисна ініціатива. Повна її назва «Розірвати коло безкарності за воєнні злочини росії», стисло — «Трибунал для путіна», повідомляє «Вчасно». 

Учасники ініціативи документують події, у яких вбачають ознаки злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду. Це воєнні злочини, злочини проти людства. Ініціатива проводить роботу на міжнародному рівні, щоб потім використати механізми різних міжнародних організацій, таких як Рада Європи, ЄС, ООН. Тобто всі атаки на школи, лікарні, цивільні об'єкти, невибіркові обстріли, атаки проти цивільних, взяття заручників, навіть примусова мобілізація — все це вважається воєнним злочином і підлягає документування в межах цієї ініціативи. 

В ініціативі беруть участь різноманітні правозахисні організації. Наприклад, Українська Гельсінська спілка з прав людини, правозахисна група «Січ», Харківська правозахисна група, Центр правових та політичних досліджень тощо. Ці організації займаються документуванням воєнних злочинів у своєму регіоні. 

У місті Торецьк Донецької області теж діє громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини. Тут з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну зафіксували вже 880 воєнних злочинів, які російські загарбники вчинили лише в Бахмутському районі Донецької області. 

«Зараз сюди звертаються достатньо багато людей, тому що Торецьк місто прифронтове, тут багато руйнувань, багато обстрілів щоденно. Так люди приходять зазвичай із питаннями зруйнованого помешкання, пошкодження житла, поранення, загибелі людей внаслідок обстрілів. Ми намагаємося зібрати певний пакет документів, зафіксувати це все. У нас є окрема база воєнних злочинів. У ній внаслідок роботи нашої приймальні зафіксовано понад 800 епізодів, які можуть містити ознаки воєнного злочину», — коментує юрист приймальні у місті Торецьк Євген Федорічев.

Відтак мешканців міста й загалом регіону просять: якщо ви стали свідками воєнних злочинів, звертайтеся до приймальні та розкажіть  про побачене в деталях, щоб свідчення додали у загальну базу воєнних злочинів росії в Україні. 

Зробити це можна, написавши на пошту: [email protected], [email protected].

Кожна історія важлива і особлива.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev