У Бахмуті росіяни знищили історичну будівлю коледжу транспортної інфраструктури, якій понад 120 років

У День Захисника України росіяни «привітали» українців завдавши удару по унікальній будівлі Бахмута, на якій вперше на Донбасі підняли український прапор. Днями будівля згоріла повністю.

У Бахмуті росіяни знищили історичну будівлю коледжу транспортної інфраструктури, якій понад 120 років

Будівлі Коледжу транспортної інфраструктури у Бахмуті понад 120 років. Тут у різні епохи була повітова земська управа, управління Північно-Донецької залізниці й вугільної промисловості, а згодом — коледж залізничників. На Донбасі вперше саме тут підняли український прапор.

Як повідомляло «Вільне радіо», будівля мала статус історичної пам’ятки місцевого значення. Департамент культури Донецької ОДА та міська влада Бахмута мали поновити цей статус: готувалися документи для поновлення реєстрації як пам’ятки історії та культури. Тому що колишня підстава зникла під час декомунізації. Новою підставою для внесення до реєстру пам’яток мала бути саме роль цієї будівлі як місця перебування адміністрації повіту з кінця ХІХ століття, історичні події Української революції і, звичайно, архітектурна цінність.

Будівля, зведена у 1898 році залишалася однією з найдавніших архітектурних пам’яток міста, яке тоді було адміністративним центром регіону, адже Бахмутський повіт до 1917 року займав значну частину території теперішньої Донецької області.

А 1917 року, після проголошення Української народної Республіки, над цією будівлею вперше на Донеччині підняли синьо-жовтий український прапор. Після того, як Донеччину зайняли більшовики, з 1920 року у цій будівлі містився Донецький губернський виконавчий комітет рад депутатів. А з 1922 року там містилося Центральне управління кам’яновугільної промисловості.

1934 року до цієї будівлі перевели Управління Північно-Донецької залізниці, яке працювало там до середини 1950-х. Після Другої світової, у 1950-ті, над історичною будівлею надбудували 3-й поверх. У 1955 році в будівлі розташували технікум залізничного транспорту, який у наші роки перейменували на коледж транспортної інфраструктури.

Сьогодні ж історичну будівлю зруйнували російські снаряди.

Нагадаємо, раніше окупанти вже нанесли декілька ударів по національній ідентичності Бахмута. Так, рашисти ракетними пострілами знищили будівлю залізничного вокзалу, збудованої у другій половині минулого століття та Палац культури ім.Мартинова, який спалахнув після опівночі внаслідок обстрілу армії рф. Через відсутність водопостачання та стару конструкцію з деревини врятувати споруду не вдалось.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся!

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev