Учасники традиційного Автопробігу до Дня Незалежності на Донеччині сьогодні або захищають країну, або волонтерять

Цього року традиційний патріотичний Автопробіг по прифронтовим містам Донеччини не проводиться, адже майже всі його учасники стали на захист Незалежності України та долучилися до волонтерської справи.

Учасники традиційного Автопробігу до Дня Незалежності на Донеччині сьогодні або захищають країну, або волонтерять

«Ми дуже пишаємося кожним учасником нашого Автопробігу до Дня Незалежності України, який щорічно стартував з Покровська по прифронтовим містам у Донецькому напрямку, — кажуть організатори акції з ГО «Медіа-Погляд» та редакції «Вчасно». — Ці люди першими стали на захист країни у лютому-березні цього року. Вони також одразу посилили волонтерську допомогу ЗСУ. З багатьма з них тримаємо зв’язок, допомагаємо, робимо спільні справи. Сьогодні у нас є одна важлива ціль на всіх — Перемога!».

Кожного року Автопробіг збирав близько 100 автівок та майже 300 учасників, які рушали з прапорами України з Покровська по трасі в напрямку окупованого Донецька. Проїжджали через Мирноград, Новогродівку, Селидове, Українськ, Карлівку, Первомайське. Також приєднувалися мешканці Торецька й Авдіївки.

«Вже за місяць до Дня Незалежності люди починали у нас питати, звідки й у котрій ми стартуємо, а у кого не було авто — починали шукати вільні місця серед інших учасників, — згадують організатори. — Питання палива та прапорів учасники вирішували самостійно. Ніхто ні за що не платив. Люди збиралися за покликом своїх патріотичних сердець».

Ідейною засновницею Автопробігу у буремному 2014 році стала мешканка Покровська Світлана Кашенець. Зараз вона працює радником міністра у справах ветеранів України. Сьогодні її можна побачити не тільки у Києві, часто вона приїжджає до рідної Донеччини з допомогою не лише учасникам Автопробігу, а й захисникам та місцевим волонтерам. Так від Мінвету були передані автівки для учасників автопробігу та волонтерів, а також захисникам Донеччини. Крім цього постійно передається інша допомога для наближення Перемоги України.

Серед учасників Автопробігу багато ветеранів АТО/ООС та волонтерів з прифронтових міст Донеччини, які завжди приїжджали родинами. Брали з собою дітей, онуків, друзів. Саме ці люди після 24 лютого цього року у перших рядах стали на захист України — хтось повернувся по мобілізації до ЗСУ, інші пішли до ТРО або добровольчих об’єднань, а інші продовжили волонтерську справу. Сьогодні ці люди разом виборюють Незалежність своєї рідної Донеччини та всієї України.

Долучалися до Автопробігу й представники бізнесу, які також з 2014 року активно працюють на розвиток вільної країни та підтримку її захисників. Внаслідок повномасштабного вторгнення багато хто з підприємців втратив частину своєї справи й вже не має колишніх прибутків, але люди продовжують допомагати у боротьбі проти російських загарбників. Деякі підприємці та працівники різних компаній і підприємств теж одягли військову форму або проводили до ЗСУ своїх близьких. 

Навіть ті учасники Автопробігу, кому довелося поїхати з Донеччини, не втрачають зв`язок з рідним регіоном та підтримують його мешканців. Коли хтось оголошує збір коштів на допомогу, або звертається з якимось питанням, багато учасників цієї патріотичної акції долучаються одними з перших.

«Це тому, що для цих людей війна почалася не 24 лютого, а триває з 2014 року. І всі 8 років ці люди продовжували жити у щоденній боротьбі за вільну Україну — вони збиралися на патріотичні заходи, коли місцева влада відверто ігнорувала це, вони не стидалися носити вишиванки у містах Донецької області, вони руйнували міфи, що на Сході живуть якісь не такі українці», — зазначає керівниця редакції «Вчасно» Марія Давиденко.

До речі, два працівники редакції також мобілізувалися та наразі служать у ЗСУ, а колектив, який залишився, крім інформаційного спротиву російській агресії, здійснює ще волонтерську підтримку й учасників Автопробігу, й героїв публікацій. 

«Ми віримо і боремося за переможний автопробіг у 2023 році, який осяє синіми і жовтими кольорами шлях по усіх містах і селах Донецької області, об’єднає всю країну, проїде по усім кордонам нашої Держави. Це буде щорічний шлях Перемоги, який сьогодні дається нам занадто високою ціною і який завжди будемо захищати. Дякую усім мешканцям Донеччини за єднання, віру в ідеї, а головне — за незламність і боротьбу! Ми – сильні!», — сказала Світлана Кашенець, засновниця патріотичного Автопробігу Донеччини до Дня Незалежності.

АРХІВ АВТОПРОБІГУ 2021: https://www.facebook.com/events/592696055195575?post_id=605915050540342&view=permalink 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev