«Україна перетворилася з пострадянської республіки на країну, яка захищає цінності всієї Європи», — учасники The Rīga Conference 2022

Після повномасштабного вторгнення росії до України колишня модель світової безпеки фактично перестала існувати. Тож нові стратегії потребують спільних дій. Підтримка України на шляху до Перемоги, нові політики Заходу в умовах агресії рф та безпекові виклики для Європи — серед основних тем The Rīga Conference 2022. 

«Ми знаємо, що Україна переможе»: стартувала Rīga Conference 2022

Щорічний форум з безпеки та зовнішньої політики The Rīga Conference 2022 розпочався 21 жовтня в столиці Латвії, повідомляє «Вчасно». 

«Ми знаємо, що Україна переможе», — наголошує генеральний секретар Латвійської трансатлантичної організації Сігіта Струберга. «Не менш важливо дивитися на війну в Україні як на рукавичку, яку росія кинула, щоб закликати західні суспільства кинути виклик ліберальному світовому порядку», — додала вона. 

«Попри політичну коректність та умиротворення росії, повномасштабна війна все-таки повернулася до Європи. Ми можемо називати це “політикою умиротворення” та “політичним ідеалізмом”, але у свідомості країн Балтії це правильно називається “політичною наївністю”, і сьогодні ми страждаємо від наслідків такої слабкої політики по відношенню до росії, яка поєднувала в собі зарозумілість, жадібність та марнославство. Європа за межами України не так вже і страждає, бо в наших країнах немає війни. Неможливо порівнювати енергетичну кризу та ріст цін зі стражданнями мирних людей в Україні, які відбуваються кожного дня. На наших очах Україна перетворилася з пострадянської республіки на країну, яка захищає цінності Європи та демократичного світу», — наголосив під час відкриття конференції Томс Бауманіс — колишній голова Латвійської трансатлантичної організації (LATO), віце-ректор Riga Stradiņš University. 

Під час першої дискусії «Реальна політика та ідеальна політика: світ після 24 лютого» серед іншого йшлося про притягнення президента рф путіна до відповідальності за злочини, які російська армія чинить в Україні.

«Якщо подивитися на історію Німеччини, тут ключову роль грав Нюрнберзький процес. Необхідно, аби військові злочини, злочини проти людяності були відповідно засуджені, і це стосується путіна, путінської росії. путін не відправиться до міжнародного кримінального суду. Нам необхідно створити новий суд, в якому судитимуть злочини агресії. І не достатньо, щоб на це погодилися лише західні країни, треба мати дозвіл Генеральної асамблеї ООН. Ми маємо залучати Африку, Латинську Америку, щоб вони також голосували. Ми маємо прийти до згоди», — наголосив Крістоф Хойсген — голова Мюнхенської конференції з безпеки. 

Загалом захід впродовж двох днів збере 517 учасників із 38 країн, як особисто, так і онлайн обговорять найголовніші теми. Йтиметься, зокрема, про таке:

— Куди ведуть європейські стратегічні інтереси: чи можуть існуючі моделі співпраці між ЄС і НАТО запропонувати політику, спрямовану на вирішення найнагальніших загроз і ризиків у Європі?
— Перемога України перед настанням миру;
— Стратегічна концепція НАТО: бачення чи план дій?
— Гібридні загрози росії та відповідь на них країн Балтії
та інші. 

Серед спікерів — голова Офісу планування політики при Генеральному секретарі НАТО Бенедетта Берті, президент Республіки Латвія Егілс Левітс, міністр закордонних справ Республіки Латвія Едгар Рінкевич, прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш, помічниця Генерального секретаря НАТО з питань громадської дипломатії Байба Браже, виконавчий віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, міністерка національної оборони Португалії Хелена Каррейрас, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, головний виконавчий директор Міжнародного центру оборони та безпеки Дмитро Теперік, директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики «Українська призма» та головна редакторка UA: Ukraine Analytica Ганна Шелест, заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, а також багато інших експертів у сфері оборони, безпеки і міжнародної політики. 

Дивитися трансляцію дискусій можна тут: 

англійською: 

з російським перекладом:

Також чекайте на сайті ексклюзивні матеріали від журналістів «Вчасно», які особисто беруть участь у конференції в Ризі. 

Зазначимо, що з 2006 року The Rīga Conference стала однією з найважливіших платформ для обговорення питань безпеки та зовнішньої політики в регіоні Балтійського моря. Численні одночасні кризи поставили Європу та великі європейські держави на роздоріжжі і необхідності змін.

Ризька конференція організована Латвійською трансатлантичною організацією, Міністерством закордонних справ Латвійської Республіки та Міністерством оборони Латвійської Республіки в тісній співпраці з Відділом публічної дипломатії НАТО та Фондом Конрада Аденауера в країнах Балтії.

Оперативну інформацію про події Донбасу публікуємо у телеграм-каналі t.me/vchasnoua. Приєднуйтеся! 

2024 © Інформаційне агентство «Вчасно» — новини Донбасу.
2024 © ГО "Медіа-Погляд".

Права на всі матеріали належать ГО "Медіа-Погляд" (якщо не вказано інше) та охороняються Законом України «Про авторське право і суміжні права». Усі текстові матеріали поширюються відповідно до ліцензії CC BY-NC-ND 4.0.

Сайт створено за підтримки DW Akademie

Розроблено iDev